2014. december 29

Klaus Iohannis új vezérkari főnököt nevezett ki a román hadsereg élére

A román sajtó tájékoztatása szerint, Klaus Iohannis államfő Nicolae-Ionel Ciucă altábornagyot nevezte ki a román hadsereg vezérkari főnökének, aki 2015. január elsejével veszi át a hadsereg irányítását. Az altábornagy Ştefan Dănilă tábornokot váltja, akinek lejárt négyéves mandátuma. Nicolae-Ionel Ciucă eddig a román hadsereg vezérkarának helyettes vezetője volt. 2002-ben Nicolae-Ionel Ciucă vezényelte Afganisztánba az első román zászlóaljat, mig 2004-ben az Irakban felsorakoztatott román zászlóalj parancsnoka volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)

A liberálisok tiszteletben tartják a költségvetési törvényről hozott alkotmánybirósági döntést

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) tiszteletben tartja az alkotmánybiróság hétfői döntését, mely értelmében a jövő évi költségvetés törvénye megfelel az ország alapvető törvénye előirásainak. Alina Gorghiu liberális társelnök szerint az ellenzék most nagy érdeklődéssel várja, miként tartja be a kormány költségvetési igéreteit.”Számos adat és felbecsülés valószerütlen”, vélekedett Alina Gorghiu. Megjegyzendő, hogy az alkotmánybiróság elutasitotta a PNL és a PDL (Demokrata Liberális Párt) észrevételét, amelyet e két párt a jövő évi költségvetés törvényének elfogadása után nyújtott be.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.29)

Harminc százalékkal kevesebb földgázat szállít Romániának a Gazprom

A leszerződött mennyiséghez képest 30%-al kevesebb gázt szállít Romániának a Gazprom. Andrei Gercea energiaügyi miniszter szerint Oroszország nemcsak most, de az utóbbi hónpokban is csökkentette a Romániába szállitott földgázmennyiséget, de jelenleg nincs ok az aggodalomra. „Ha a helyzet megköveteli más alterntiva is van a szükséges gázmennyiség kiegészitésére, mint amilyen, például, más üzemanyag – nyersolaj – használata, illetve bizonyos berendezések működésének ideiglenes leállitása”, hangsúlyozta a miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.29)

Módosították az oktatási törvényt, hogy Ponta lemondhasson doktori címéről

A kormány hétfői ülésén rendeleti úton módosította az oktatási törvényt, hogy a jogszabály lehetővé tegye a diplomákról, tudományos fokozatokról való lemondást.Sorin Câmpeanu oktatási miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón elmondta, mindeddig csupán Victor Ponta miniszterelnök jelezte, hogy lemond vitatott módon szerzett jogi doktorátusáról. A Bukaresti Tudományegyetem korábban plágiumnak minősítette azt a dolgozatot, amely alapján Victor Pontának 2003-ban megítélte a jogtudományok doktora címet, de megállapította, hogy nem áll módjában megvonni a tudományos címet. Victor Ponta két héttel ezelőtt jelezte az egyetemnek, hogy lemond doktori címéről, de sohasem ismerte el, hogy a forrás megjelölése nélkül másolta volna doktori dolgozata bizonyos részeit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)

A bőséges havazás miatt több országútat lezártak

Az Országos Rendőr-főkapitányság forgalmi-információs központja szerint a nagy havazás és hóvihar miatt országszerte több országútat lezártak. A Bukarest-Otopeni Henri Coandă és a Bukarest-Băneasa Aurel Vlaicu nemzetközi repülereteken pedig több repülőgép késéssel száll fel és több járatot töröltek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)

Rozalia Gănciulescu