Inimi umane conservate impecabil timp de 400 de ani, studiate în Franţa

Descoperire importantă: oamenii de acum câteva sute de ani aveau ateroscleroză. Este o ocazie foarte rară în arheologie să se lucreze cu material organic

Sub ruinele unei mânăstiri medievale din oraşul francez Rennes, arheologii au descoperit în această vară cinci urne confecţionate din plumb care conţineau câte o inimă umană îmbălsămată. La circa 400 de ani de la momentul la care au fost îngropate, cercetătorii francezi au folosit tehnica modernă pentru a le studia şi se pare că trei dintre acestea prezintă indicii ale unei boli de inimă foarte răspândite astăzi.

„Fiecare dintre cele cinci inimi este diferită şi dezvăluie lucruri surprinzătoare”, a declarat ieri antropologul Rozenn Colleter de la Institutul Naţional Francez pentru Cercetări Arheologice Preventive. „Patru inimi sunt foarte bine conservate. Este o ocazie foarte rară în arheologie să se lucreze cu material organic şi suntem entuziasmaţi”.

Una dintre inimi pare să fi fost sănătoasă, fără indicii clare ale unei boli. Alte trei prezintă nsă semne de ateroscleroză, fiind identificată placă de aterom în arterele coronare. Cea de-a cincea inimă, aparţinând unei femei, este însă prost conservată şi nu poate fi studiată, potrivit unui medic radiolog de la Spitalul Universitar din Toulouse.

Una dintre inimi a aparţinut unui nobil, identificat după inscripţia de pe urnă drept Toussaint Perrien, cavaler de Brefeillac, care a murit în 1649. Inima sa a fost prelevată şi depusă într-o urnă de plumb alături de soţia sa, Louise de Quengo de Brefeillac, care murise în 1656.

Urna cu inscripţii în care a fost găsită inima cavalerului de Brefeillac/Foto: REUTERS/Rozenn Colleter
Urna cu inscripţii în care a fost găsită inima cavalerului de Brefeillac/Foto: REUTERS/Rozenn Colleter

Trupul femeii este foarte bine conservat şi a fost găsit într-un sicriu, tot de plumb, în aceeaşi locaţie. De asemenea, hainele acesteia, o pelerină, o rochie de stofă, o bonetă şi pantofi de piele cu talpă de plută sunt examinate.

Cea mai veche urnă din cele cinci este din anul 1584 iar cea mai recentă din 1655.

Găsirea indiciilor că oamenii de acum câteva sute de ani aveau ateroscleroză este una din descoperirile cele mai importante. Boala se manifestă prin acumularea în artere a plăcii de aterom, compusă din depozite de grăsimi şi calciu, care în timp se solidifică şi determină îngustarea vaselor de sânge. Acest lucru creşte riscul de infarct şi de accidente cerebrale. Aşadar, nu este o patologie modernă, după cum precizează cercetătorii francezi implicaţi în studiu. Inimile au fost curăţate de substanţa cu care au fost îmbălsămate şi apoi supuse scanărilor moderne tip CT sau RMN.

Mânăstirea ordinului iacobin din Rennes a fost excavată între 2011 şi 2013. A fost construită în 1369 şi a devenit un loc important de pelerinaj. A avut şi un mare cimitir, mai mult de 800 de morminte fiind descoperite.

Studiul efectuat recent asupra celor cinci inimi a fost prezentat la Chicago, la o reuniune a Societăţii de Radiologie din America de Nord.

Sursa: Reuters via NewsDaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă