2016. február 4

 Választási együttműködésről állapodott meg a PSD és az UNPR

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) együttműködést kötött az idén sorra kerülő helyhatósági és parlamenti választásokon történő együttműködésről. A megállapodás lehetőséget teremt a két párt területi szervezeteinek, hogy helyi érdekeik függvényében döntsenek az esetleges együttműködés módjáról. A megállapodás szerint a két párt az önkormányzati voksoláson elért eredmények ismeretében később határoz az év végi parlamenti választásokon történő együttműködésről. A PSD hasonló együttműködési megállapodást köthet a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.04)

Hatóságot hoznak létre a nagyszabású infrastrukturális projektek megvalósítására

A szállitásügyi minisztérium hatóságot hoz létre, amelyet a nagyszabású infrastrukturális munkák lebonyolitásával biznak meg. E hatóságra hárul majd a humán források, valamint a munkálatok elvégzéséhez szükséges felszerelések és berendezések kiértékelése, amelyeket az épitővállalat a pályázaton bemutat. A cél az infrastrukturális kivitelezési munkák minőségének növelése, nyilatkozta csütörtökön Dan Costescu tárca vezető, e téma kapcsán a képviselőházban tartott megbeszelésen. Az intézkedés részét képezheti az új közbeszerzési törvénynek, fűzte hozzá a miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.04)

Opcionális lesz az egészségügyi hozzájárulás fizetése

A pénzügyminisztérium a jövedelm nélküli személyek esetében figyelembe veszi az opcionális egészségügyi biztositás bevezetését. Az új Pénzügyi Törvénykönyv szerint a jövedelem nélküli személyek  is kötelesek hozzájárulni a közegészségügyi rendszerhez, de a kormány az év kezdetén bejelentette, hogy felülvizsgálja az illető cikkelyt, mivel az intézkedés negativan sújthatja azokat, akiknek alkalmi munkából származó jövedelme alacsonyabb az országos minimálbérhez viszonyitva.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.04)

Az Európai Bizottság a román gazdaság 4,2 százalékos növekedésére számit az idén

Az Európai Bizottság (EB) az idén a román bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékos növekedésére számít. Az EB prognózisa szerint, a gazdaság annak nyomán könyvel el növekedést, hogy az általános áfakulcs január 1-től 20 százalékra csökkent 24 százalékról, az infláció negatív tartományban van, és a minimálbér 19 százalékkal emelkedik májustól. Az uniós végrehajtó szerv csütörtökön nyilvánosságra hozott téli jelentése szerint 2017-ben az infláció növekedni fog, az adócsökkentések gazdaságösztönző hatásai megszünnek és a belföldi fogyasztás is lelassul, de így is 3,7 százalékos növekedést várnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.04)

Románia „több európai finanszirozási lehetőséget elszalasztott”

Aura Răducu, európai alapok kezeléséért felelős miniszter szerint  a tavaly decemberben 1.000 országos jelentőségű projekt részesülhetett volna európai finnaszirozásba, de ebból mindössze 66-ot sikerült beterjeszteni a költségek, kiadások elszámolására. A román hatóságok több európai finanszirozási lehetőséget elszalasztotottak, mivel helytelenül állitották össze a szükséges dokumentációt. „A törvény javitása az első számú feltétel arra, hogy Románia több európai pénzt hivjon le”, hangsúlyozta Aura Răducu miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.04)

Rozalia Ganciulescu