2022. augusztus 22.

Ma indul a „tengerpart mindenkinek” nevű szociális program

Mintegy 120 ezer turista tartózkodik jelenleg a román tengerparton. A szállodák kihasználtsága – a vendéglátók szerint – mintegy 90%-os. Vasárnaptól az árak jelentősen csökkennek, mert kezdődik a  „Tengerpart mindenkinek” program, amelynek keretében hozzávetőleg száz szálláshely tízezer férőhelyet kínál a nyaralni vágyóknak. A Román Idegenforgalmi Vállalkozások Föderációjának közlése szerint a szoba-árak akár 75%-al is alacsonyabbak lehetnek mint a főszezonban.

Ştefan Nicula, az egyik idegenforgalmi vállalkozás képviselője a közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a szoba-árak 70 lejtől kezdődnek, ami egész évben a legalacsonyabbnak számít. Éppen ezért nagy az érdeklődés a program iránt, naponta nagyon sok foglalás érkezik a szolgáltatókhoz.

A „Tengerpart mindenkinek” program augusztus 28-án kezdődik és szeptember végéig tart. Szobákat idegenforgalmi ügynökségeknél, vagy közvetlenül a szállodáknál lehet foglalni – tájékoztatta hallgatóit a közszolgálati rádió konstancai stúdiója. (Radio România Actualităţi)

A hajléktalanokat is összeírták

A népszámlálás során összeírták a törvényes lakóhely nélküli személyeket is. A Fejlesztési Minisztérium összesítése szerint 72 ezer személy lakik 393 olyan helyiségben, amelyre semmilyen joggal nem rendelkeznek és illegálisan csatlakoznak az áramhálózatra. Az ilyen helyiségek 65 százaléka községekben, 20 százaléka városon és 16 százaléka megyei jogú városokban van, főként a periférián. A legtöbb ilyen helyiségben, ahol legalább három lakóhely van és ezekben hátrányos helyzetű személyek vagy családok laknak, Hargita, Szilágy, Prahova és Szeben megyében vannak. A legnépesebb ilyen lakóalkalmatosságok Ilfov, Brassó, Kovászna és Bihar megyékben találhatók. Az improvizált helyeken lakók száma 250 és 1500 között változik, a lakók 40 százaléka semmilyen munkahellyel nem rendelkezik, jövedelmi forrásaik a szociális és gyermeknevelési támogatások és a napszámosként szerzett pénz. A lakók többsége 10 év fölötti és 22 százalékának semmilyen végzettsége nincs. Az adatok szerint ezen személyek egyötöde analfabéta. A kimutatás szerint ezeknek az improvizált lakóhelyeknek a 77 százaléka törvénytelenül csatlakozik az áramhálózatra és 40 százalékának nincs hozzáférése az úthálózathoz. (RADOR Hírügynökség)

Megbüntetik azokat, akik nem irtják ki a parlagfüvet

Pénzbírságot helyeztek kilátásba a hatóságok azoknak a földtulajdonosoknak, akiknél parlagfű nő. A tulajdonosoknak irtaniuk kell ezt az allergiát okozó növényt, ellenkező esetben a magánszemélyek 5 a cégek 20 ezer lejig terjedő pénzbírságra számíthatnak. A büntetéseket november elejéig szabják ki. A törvényes előírások szerint a parlagfüvet június végéig kellett volna kiírtani, de a figyelmeztetések nem használtak és egyre többen fordulnak panasszal az orvosokhoz. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint Romániában majdnem félmillió személy allergiás a parlagfűre.(RADOR Hírügynökség)

Alina Gorghiu politikai értékelése

A Szenátus elnöke egy televíziós műsorban úgy vélekedett, hogy az általa képviselt Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) saját jelöltet kell indítania a 2024-es elnökválasztásokon, azonban nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a liberálisok a Szociáldemokrata Párttal (PSD) közösen támogassanak egy jelöltet.

A politikus szerint a PNL-ben még nem tárgyaltak az általuk, vagy a szociáldemokratákkal közösen támogatandó elnökjelölt személyéről, de úgy véli, hogy Nicolae Ciucă – jelenlegi miniszterelnök – a legjobb esélyekkel indulhatna a választásokon.

A Szenátus elnöke azt mondta, hogy pártja eddig nem vitatta meg egy esetleges kormány-átalakítás lehetőségét, s a miniszterelnök joga az, hogy leváltsa a gyengébben teljesítő minisztereket. A koalíciós pártoknak a jelenlegi helyzetben a politikai stabilitás üzenetét kell közvetíteniük – fogalmazott Alina Gorghiu (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR