2023. február 20.

A hatóságok országos tájékoztató kampányt indítanak arról, hogyan kell reagálni földrengés esetén

Hétfőn országos tájékoztató kampányt indítanak a hatóságok arról, hogyan kell reagálni földrengés esetén, az elmúlt héten ugyanis a Kormány elfogadta azt a határozatot, mely révén minden intézmény népszerűsítheti és a polgárok számára minél elérhetőbbé teheti a „Légy felkészült” honlapot. E döntéseket az utóbbi időben Gorj megyében bekövetkezett földrengésekkel összefüggésben hozták meg. Raed Arafat államtitkár szerint elengedhetetlen a lakosság felkészítése arra, hogy egy esetleges földrengés alatt és után hogyan kell reagálnia, valamint a közvetlenül felelős intézményeknek. Különös hangsúlyt kapnak a megelőző intézkedések. Egyébként az elmúlt években több tájékoztatási kampányt is szerveztek, többek között helyi vagy regionális szinten, fűzte hozzá Raed Arafat. Másrészt a miniszterelnök azt kérte, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az iskolai infrastruktúrára, hogy a tanulók minden körülmények között védve legyenek. „70 olyan iskolánk van, amelyet a Világbank által finanszírozott program keretében rehabilitálunk, de van 118 iskolánk is, amelyek egyes szeizmikus kockázati besorolást kaptak”, mutatott rá Nicolae Ciucă. Ezzel összefüggésben a miniszterelnök felkérte a fejlesztési minisztert, hogy készítsen konkrét tervet minden magas szeizmikus kockázatú épület konszolidálására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)

A Parlamentben hétfőn kezdődnek több állami intézmény új elnökeinek kinevezési eljárásai

A Parlamentben hétfőn kezdődnek több állami intézmény – többek között az Állandó Választási Hatóság – új elnökeinek kinevezési eljárásai. Az Állandó Választási Hatóság elnöki posztjára a jelenlegi fővárosi prefektust, Toni Greblăt támogatja a Szociáldemokrata Párt (PSD), ez az egyetlen, a törvényhozás vezetésének beterjesztett javaslat, amelyről a szakbizottságoknak jelentést kell készíteniük, míg a szavazásra a keddi plenáris kerül sor. Ugyanakkor a szenátorok  magyarázatot várnak a kormánytól a speciális nyugdíjakról szóló törvénytervezet költségvetési hatásával kapcsolatban. A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) azt állítja, hogy a különleges nyugdíjak tekintetében nem tartják tiszteletben az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) követelményeit és e politikai alakulat képviselői magyarázat céljából a miniszterelnök jelenlétét kérték a Parlamentben. A PSD vezetője, Marcel Ciolacu meggyőződésének adott hangot, hogy sikerül megtalálni a legjobb megoldásokat arra, hogy a Parlament elfogadhassa és megszavazhassa a törvénytervezetet, amíg Románia meg fogalmazza harmadik fizetési kérelmét a PNRR-ből.A szenátus ideiglenes elnöke, Alina Gorghiu kijelentette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) számára a speciális nyugdíjak prioritást képeznek és azt kérte, hogy a Munkaügyi Minisztérium kezelje felelősséggel ezt a témát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)

A román hatóságok ellenőrizni akarják az Ukrajna által a Bâstroe-csatornán végzett munkálatokat

A román hatóságok ellenőrizni akarják az Ukrajna által a Bâstroe-csatornán végzett munkálatokat, közölte hétfőn Nicolae Ciucă miniszterelnök. Ilyen körülmények között a nap folyamán beidézik Ukrajna bukaresti nagykövetét a Külügyminisztériumba, hogy közöljék vele a hatóságok szándékát. A miniszterelnök elismerte, hogy a munkálatok hatással lehetnek a környezetre, de hangsúlyozta, hogy Románia jelenleg nem tudja megerősíteni, hogy csatornamélyítési műveletek történtek. A miniszterelnök bejelentése annak nyomán hangzott el, hogy az ukrán infrastrukturális minisztérium nemrég azt közölte, hogy a Bâstroe-csatorna mélysége 3,9-ről 6,5 méterre nőtt, bár Ukrajna bukaresti nagykövetsége azt állította, hogy csak víziút-karbantartási munkáról van szó.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)

Hétfőn, Bukarestben bemutatják a Virtuális Roma Kultúra Múzeumot

Hétfőn, Bukarestben megnyítják a Virtuális Roma Kultúra Múzeumot, amelyet az „Amare Rromentza” Roma Központ Egyesület valósított meg. Delia Grigore, az egyesület elnöke elmondta, hogy ma ünneplik a romák 167 évvel ezelőtt történt felszabadulását és ezt az időpontot választották a múzeum bemutatásának, mivel a múzeum a szellemi felszabadulás egyik formáját képviseli.”Arra törekszünk, hogy a virtuális múzeum látogatója megértse és érezze, kik a romák, hogyan éltek a romák, mi a romák története Romániában. Sajnos egy tragikus, de eredményekben, értékekben, személyiségekben, nyelvben és kultúrában gazdag történet, ami fontos az emberiség számára, mint minden nyelv és kultúra”, hangsúlyozta Delia Grigore. A Virtuális Roma Kultúra Múzeum hivatalos megnyítását kerekasztal-megbeszélés követi, amelyen a rasszizmus elleni küzdelemmel, a roma állampolgárok önbecsülésével, a romák történelmével és kultúrájával kapcsolatos témák kerülnek terítékre, tájékoztatott a román közszolgálati rádió tudosítója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)

Családorvoshiánnyal küzd Románia

Családorvoshiánnyal küzd Románia, főleg vidéken. Ez a szakma jelenleg már nem népszerű a rezidens felvételi vizsgákra jelentkező fiatalok körében. Ráadásul az elmúlt években több ezer háziorvos hagyta el az országot. Több Olt megyei község lakóinak, például, havonta kell a környező városokba járniuk orvosi konzultációra vagy receptért, mert községükben nincs háziorvos.”Olt megyében az alapellátást  jelenleg 216 családorvos biztosítja és 257 orvosra lenne szükség.Vannak olyan települések, ahol az egészségügyi ellátás más települések háziorvosi rendelőinek munkapontjain belül történik”, nyilatkozta Constanţa Florea, az Olt Megyei Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.20)

Rozália Gănciulescu