MUZEE CULINARE: Muzeul Gastronomiei din Praga

muzeum-gastronomieMuzeul Gastronomiei din Praga, Republica Cehă, este unul dintre puţinele muzee din această categorie din Europa. Este situat în centrul istoric, lângă Piaţa Oraşului Vechi. Din anul 1992, centrul istoric al oraşului Praga a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Muzeul Gastronomiei a fost fondat în anul 2009 şi de atunci, prin expoziţiile permanente, se concentrează pe produse alimentare din întreaga lume şi cooperează strâns cu şcoli gastronomice din ţară şi din străinătate (Italia, Belgia, Franţa, Germania, Rusia). Scopul muzeului este de a educa vizitatorii prin furnizarea unei experienţe accesibile referitoare la produsele alimentare şi la capacitatea de a aprecia calitatea acestora, dar şi a băuturilor sănătoase şi gustoase, precum şi de a ridica actul de a mânca la nivelul unei experienţe culturale. Unul dintre principalele obiective ale muzeului este şi crearea obiceiurilor alimentare sănătoase pentru tânăra generaţie. Muzeul pregăteşte programe educaţionale speciale pentru şcolile primare şi de specialitate. De asemenea, muzeul oferă programe educaţionale, în limbile engleză şi cehă, pentru grupuri şi şcoli orientate spre a aprofunda cunoştinţe despre o nutriţie sănătoasă. Vizitatorii află informaţii interesante despre istoria metodelor de gătit din vremuri preistorice până astăzi, conservarea produselor alimentare, dezvoltarea bucătăriilor (de la bucătăriile tradiţionale din Evul Mediu până la cele din secolul al XX-lea), sobe mai vechi şi mai noi, dezvoltarea istorică a diferitelor preparate tipice nord-europene. Un ecran plat prezintă diapozitive despre diverse preparate tradiţionale, printre care: „kuba” – un fel de mâncare din orz, untură şi ciuperci uscate, supă de ciuperci numită „kulajda”, „teleci na paprice” – viţel cu sos de ardei, prăjituri şi budinci. Chimenul („kmin”, în limba cehă) este un condiment foarte frecvent utilizat în bucătăria cehă. Ca plante aromatice se utilizează des maghiranul pentru gulaş, preparate din cartofi şi leuşteanul se foloseşte pentru diverse supe.

Muzeul oferă o privire antropologică în istoria preparatelor din bucătăria cehă, dar şi în istoria relaţiei omului cu alimentele, în general. De asemenea, prezintă ilustraţii de epocă, filme documentare 3D, reţete culinare, cărţi de bucate, ustensile, tacâmuri din argint, vase, boluri, farfurii, modele miniaturale de bucătării şi magazine vechi care vor încânta deopotrivă adulţii şi copiii.

Pe lângă expoziţii, muzeul are o sală pentru evenimente culinare şi produse tradiţionale, unde oferă degustări de probă vizitatorilor şi informaţii cu privire la utilizarea ingredientelor, precum şi valorile nutritive ale produselor alimentare.

Muzeul Gastronomiei din Praga este deschis pe tot parcursul anului, zilnic, între orele 10:00 – 19:00

 Ada Ionescu


video: youtube

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=VWM7BFDomKs[/youtube]