Minerii din Valea Jiului continuă protestele

Minerii din Valea Jiului continuă protestele faţă de planul de restructurare al Complexului Energetic Hunedoara, care, se tem, îi va lăsa fără locurile de muncă. Sunt sute de mineri de la Lonea şi Lupeni care nu au mai vrut să iasă din subteran; unii dintre ei nu au mai văzut lumina zilei de aproape 48 de ore. Nu au acceptat propunerile făcute aseară de administratorul special al companiei, iar negocierile s-au încheiat fără nici un rezultat.

Minerii din Valea Jiului spun că nu le-au fost prezentate soluţii concrete pentru a evita închiderea accelerată a minelor şi nici nu le sunt grantate locurile de muncă. Mai mulţi dintre minerii blocaţi în subteran la Vulcan şi Lonea au ieşit din mină în cursul nopţii şi au plecat acasă, cei mai mulţi acuzând probleme de sănătate, din cauza perioadei îndelungate petrecute în galerie. De altfel, echipajul de la Ambulanţă prezent la Lonea a acordat îngrijiri medicale unui număr de peste 50 de mineri. Situaţia este în continuare tensionată, pentru că cei 15 ortaci care se află în greva foamei, împreună cu liderul lor de sindicat, Vasile Păduraru, au anunţat că nu vor renunţa la protest şi vor rămâne în mină la 400 de metri adâncime până vor primi asigurări ferme că locurile de muncă nu le sunt puse în pericol. Între timp, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Viorel Stancu, a demisionat ieri după-amiază, iar conducerea celui mai mare agent economic din judeţ a fost preluată de Cosmin Chiuzan, directorul Exploatării Miniere Vulcan.

Complexul Energetic Hunedoara are peste 6.000 de salariaţi la minele Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. După ce a adunat datorii de aproape 1,7 miliarde de lei, compania a fost declarată în insolvenţă. Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a spus aseară că nu mecanismele au lipsit pentru ca astfel de companii să fie redresate, ci hotărarea de a-i scoate din sistem pe cei care s-au dovedit incapabili. El a mai transmis ieri că înţelege nemulţumirile minerilor, dar a exclus posibilitatea unei soluţii politice în acest caz.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 februarie