Întâlnire Jens Stoltenberg – Klaus Iohannis la Cotroceni

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări astăzi, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis că NATO va răspunde ca şi până acum la orice ameninţare sau acţiune agresivă din partea Rusiei. Carmen Gavrilă a urmărit declaraţiile de la Cotroceni.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general al NATO au insistat că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. Jens Stoltenberg a explicat că scutul e menit să protejeze de ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic iar NATO nu vrea o confruntare cu Rusia. Secretarul general al NATO a adăugat că e clar că Rusia este gata să folosească forţa militară, pentru a retrasa graniţele în Europa, aşa cum a făcut în Ucraina. Jens Stoltenberg a mai spus că Alianţa e gata să-şi crească prezenţa, dacă va fi nevoie, la graniţa sa estică, şi a precizat că NATO va răspunde defensiv şi în mod proporţional. NATO consideră că nu e nicio contradicţie între o apărare puternică, un comportament ferm şi predictibil al Alianţei şi îoncercarea de a avea un dialog cu Rusia, tranparenţa şi reducerea riscurilor, pentru că vedem cum prezenţa militară crescută de-a lungul graniţelor NATO creşte şi riscurile de accidente şi incidente. Preşedintele Klaus Iohannis a explicat la o întrebare Radio România privind comasarea de noi forţe ruse la graniţa cu NATO că tocmai acţiunile Rusiei fac România să ceară o prezenţa avansată a forţelor NATO, nu cu mii de soldaţi staţionaţi ca pe vremea Războiului Rece ci prin mai multe exerciţii militare comune.
Klaus Iohannis: Ne dorim, şi am propus acest lucru, să avem o prezenţă navală permanentă în Marea Neagră care, sigur, va porni de la riverani, adică noi, cu bulgarii şi cu turcii, dar care în perspectivă trebuie să se integreze în abordarea NATO pentru partea sudică a flancului estic.
Reporter: De altfel, Klaus Iohannis a spus că România vrea chiar la Summitul NATO din Polonia, în iulie, stabilirea cadrului unei prezenţe aliate navale permanente în Marea Neagră, includerea Mării Negre în toate procesele NATO de evaluare, şi o prezenţă credibilă a Alianţei pe flancul estic.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai