Revista presei internaţionale – 26 mai 2016

Grecia primeşte noi ajutoare economice de la Eurogrup, după cum arată la unison presa internaţională. „După un lung maraton nocturn, Eurogrupul a aprobat o nouă tranşă de ajutoare pentru Grecia, egală cu 10,3 miliarde de euro, şi a dat undă verde restructurării datoriei”, scrie La Nazione din Italia. Suma va fi primită în tranşe, o primă plată în valoare de 7,5 miliarde de euro urmând să fie făcută în iunie iar restul la sfârşitul verii, arată The Independent. După reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro, Fondul Monetar Internaţional va intra în jocul grecesc şi, până la sfârşitul anului, ar trebui să încheie acordul cu Atena privind ajutoarele destinate aplicării măsurilor bugetare şi reformelor economice, precizează La Nazione. The Guardian titrează că „Salvarea Greciei arată că UE se poartă cât poate ea de frumos – până pe 24 iunie”. Publicaţia comentează că „există sentimentul că ţările din Uniune evită chestiunile de natură a le da apă la moară adepţilor Brexit-ului. Din contră, ele se poartă cât mai frumos, după cum au procedat şi cu împrumutul acordat Atenei”.
Rămânând în sfera politicii europene, presa reţine acutizarea dialogului dintre Ankara şi Bruxelles pe tema acordului de readmisie a refugiaţilor. Publicaţia turcă Cumhuriyet aminteşte că preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a avertizat Europa că dacă negocierile privind ridicarea vizelor nu se soluţionează pozitiv pentru cetăţenii turci, atunci parlamentul de la Ankara nu va vota aplicarea acordului de readmisie. Ziarul elveţian „Blick” a publicat un editorial în care a arătat că „Neînţelegerile dintre Uniunea Europeană şi Turcia se adâncesc. Erdoğan ameninţă Uniunea Europeană că dacă turcii nu sunt primiţi în Europa fără vize, va fi anulat acordul”. Iar publicaţia de limbă germană Zeit notează că „preşedintele Turciei face din nou presiuni asupra Uniunii Europene”. Între timp, o nouă dramă umanitară s-a petrecut în largul coastelor Libiei, unde a naufragiat o ambarcaţiune cu 590 imigranți la bord, după cum precizează Il Giornale. Este vorba – cităm – despre „o nouă tragedie în Marea Mediterană, rodul destabilizării Africii de Nord și al incapacităţii europene de a da un răspuns concret urgenței imigraţiei”, mai arată publicaţia italiană şi precizează că au fost salvate peste 500 de persoane iar operaţiunile de căutare continuă.
Despre o dramă umanitară scrie şi EUobserver, citând un raport al Amnesty International care arată că statele europene sunt „complice” la represiunea din Egipt, soldată cu sute de morţi. Organizaţia citată a anunţat că 12 state din Uniune vând arme Egiptului, amintind ca principali furnizori Bulgaria, Cipru, Cehia, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Marea Britanie. EUobserver comentează că „acest comerţ are loc în ciuda faptului că în septembrie 2013, statele UE conveniseră să suspende licenţele de export către Egipt pentru orice echipament care ar putea fi utilizat la reprimarea internă”.
În perspectiva summitului NATO de la Varşovia, se intensifică schimburile de mesaje şi tatonările între cele două mari blocuri militare, Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia. Pe de o parte, aflăm din Gazeta Wyborcza, publicaţie de limbă poloneză, că „summitul NATO va marca o cotitură pentru Alianţă”, după cum precizează chiar secretarul general NATO. El a dat asigurări la Roma că „Alianţa nu doreşte noi tensiuni cu Rusia” şi că „summitul NATO de la Varşovia se va concentra pe dialogul cu Moscova şi pe situaţia din bazinul Mării Mediterane”. Din Bloomberg aflăm însă că „ţări estice din NATO se oferă să susţină statele baltice, în timp ce Rusia e furioasă”. Miniștrii Apărării din Republica Cehă, Polonia, Ungaria și Slovacia, țări cunoscute sub numele de Vişegrad 4, au fost de acord să creeze o forță comună de rotație, care urmează să fie desfăşurată anul viitor pentru a susține apărarea în țările baltice. Rusia avertizează însă că „pacea între adversarii Războiului Rece se destramă” şi că „aceste măsuri subminează sistematic echilibrul de putere pe continent”.
Într-un schimb de prizonieri, Rusia a eliberat-o din închisoare pe aviatoarea ucraineană Nadia Savcenko, arată Ukrainska Pravda. Savcenko a şi ajuns în ţara sa, la bordul avionului trimis de preşedintele Petro Poroşenko. Nadia Savcenko a fost condamnată la închisoare în Rusia, pentru uciderea a doi jurnalişti.

(Florin Matei, Agenţia de presă RADOR)