2016. június 24

Nagy-Britannia távozik az EU-ból
Nagy-Britannia EU-tagságról tartott csütörtöki népszavazáson a britek többsége a kilépésre szavazott. Az eredmények szerint a választók 52 százaléka szavazott Nagy-Britannia távozására az EU-ból, mig 48 százaléka e közösségi térségben való maradás mellett tette le voksát. David Cameron miniszterelnök bejelentette, hogy októbertől lemond, megjegyezve azonban, hogy legkevesebb három hónapig, pontosabban a Konzervativ Párt őszi kongresszusáig a kormány élén marad.”A brit nép az EU-ból való kilépésre szavazott és akaratát tiszteletben kell tartanunk. Biztositani akarom a piacokat és a befektetőket afelöl, hogy a brit gazdaság erős . Ugyanakkor biztositani óhajtom a külföldön élő brit állampolgárokat, illetve a Nagy-Britanniában élő külföldieket, hogy nem kell azonnali változásokra számitaniuk életükben”, hangsúlyozta David Cameron.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)
A Nagy-Britanniában élő románok aggodalmunknak adtak hangot a referendum eredménye után
A Nagy-Britanniában élő és dolgozó románok aggodalmunknak adtak hangot a brit EU-tagságról tartott népszavazást eredménye után és arra kérik a bukaresti hatóságokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket, hogy továbbra is biztositsák számukra a megfelelő körülményeket.Tomi Tomescu, a londoni Közösségi Központ  igazgatója szerint e döntés leginkább azokat a román vállalkozókat érinti, akik nem törvényes keretek között dolgoznak Nagy-Britanniában. „Nagy-Britannia EU-ból való kilépésének következményei nem leszenek azonnal érezhetőek, hiszen egyelőre továbbra is érvényben marad az EU-szerződés. A kilépés hosszú folyamat, amely két év alatt, fokozatosan fog lezajlani. Ebben az időszakban az EU-s állampolgárokra ugyanazok a beutazási szabályok vonatkoznak majd, mint most”, fűzte hozzá.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)
A Brexit-népszavazás nem lesz hatással a román gazdaságra
A Brexit-népszavazás nem lesz hatással a román gazdaságra, mondotta Klaus Iohannis államfő, a politikus vezetőkkel folytatott megbeszéléseket követően. Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója megerősitette, hogy a referendum eredménye  nem lesz jelentősebb hatással a nemzeti pénznemre, a lejre, fűzte hozzá az államfő. „Nagy-Britannia EU-ból való kilépése egy hosszadalmas folyamat, több megbeszélésre fog sor kerülni, amelyeken Románia is részt vesz és megvédi saját érdekeit. Nagy-Britannia EU-ból való kilépése után is Románia fontos partnere marad”, hangsúlyozta Klaus Iohannis. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)
A britek távozása az EU-ból láncreakciót váltott ki Bukarestben
A román politikusok azonnal reagáltak azt követően, hogy a britek országuk Unióból való távozás mellett döntöttek. Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke közölte, hogy a Felsőházban, szenátusi frakciókban és a külpolitikai bizottságban megvizsgálják a nagy-britanniai szavazás esetleges hatásait és a konklúziókat nyilvánosságra hozzák. Traian Băsescu volt államfő nem számitott arra, hogy Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból.”A britek nagy többsége a dolgok ismeretének hiányában, az EU-ból való kilépés következményeinek ismerete hiányában szavazott”, hangsúlyozta az exállamfő.Victor Negrescu európai parlamenti képviselő arra kérte a román hatóságokat, hogy védjék meg a Nagy-Britanniában élő és dolgozó román állampolgárok jogait.Véleménye szerint a Brexit elmozdithatja az egyensúlyt az uniós hatalmak között, mig Romániának küzdenie kell az Unión belüli szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogért, a kohéziós politikáért és a keleti határok megvédéséért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)
„A britek csalódásukból kifolyólag szavaztak igy”
Norica Nicolae EP-képviselő szerint a britek frusztáltaknak érezték magukat a munkahelyek biztositása szempontjából és a migráció kérdésében, illetve egyes populista, agressziv politikusok miatt, akik semmilyen megoldást nem találtak az ország problémáinak megoldására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06. 24)