Săptămâna Internaţională a Culturii Române, în Canada

În Canada se desfăşoară până pe 16 iulie Săptămâna Internaţională a Culturii Române. Mihaela Helmis a discutat, prin telefon, cu unul dintre organizatorii evenimentului.
Reporter: Despre literatură, artă, istorie şi civilizaţie, dar şi despre alte teme actuale discută în aceste zile, timp de o săptămână, diaspora noastră americană. Domnule Dumitru Răchitan, aşa vă intitulaţi şi dumneavoastră, de acolo, de la locul de întâlnire „Câmpul Românesc de la Hamilton”. La anul veţi avea 50 de ani de când vă întâlniţi.
Dumitru Răchitan: Săptămâna asta culturală se pierde undeva în negura vremii. La vremea aceea se promovau valorile marginalizate de sistemul comunist şi personalităţile care reuşiseră să emigreze. Veneau românii din întreaga lume, din Europa, din America, din Canada. Temele sunt foarte diverse. De exemplu, o temă, medicina genetică personalizată în ziua de azi şi viitor. O altă temă, mileniul de întuneric al istoriei românilor, între secolul IV – VII. Sunt invitaţi din toate domeniile: medicină, istorie, sunt poeţi, jurnalişti, scriitori, ingineri. Avem o expoziţie de pictură. Deci este, într-adevăr, aşa, o baie de cultură care se întâmplă la „Câmpul Românesc”.
Reporter: Această săptămână a culturii române la Hamilton cum aţi defini-o?
Dumitru Răchitan: Pentru foarte mulţi dintre noi, Săptămâna Culturală Românească este o baie spirituală. De fiecare dată aşteptăm cu nerăbdare, pentru că avem ocazia să ne întâlnim cu personalităţi din toate domeniile şi ne lipseşte când nu este şi ne bucură când este acest eveniment, care este unic pentru noi, pentru canadieni şi vreau să vă spun că la sfârşitul săptămânii, sâmbătă, avem cenaclu literar Nica Petre, de pe lângă Revista „Observatorul”, unde avem şi actori care joacă piese de teatru. Deci, culminează cu lansări de cărţi, recitaluri de poezie. E ceva atât de înălţător, atât de frumos cum este foarte greu de descris în câteva cuvinte.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI