Filip: Republica Moldova va avea un acord cu FMI

Premierul Pavel Filip dar şi şefa misiunii FMI care și-a încheiat vineri vizita la Chișinău sunt optimiști. FMI susține că negocierile au ajuns la un stadiu foarte avansat, iar premierul este convins că Republica Moldova va semna un acord cu Fondul.

„Dacă până acum spuneam că sunt optimist că vom avea un acord cu FMI, astăzi, după negocieri, pot spune că sunt convins că vom avea un program pentru că subiectele ce necesită a fi definitivate sunt de natură tehnică”, a declarat Pavel Filip.

El a menționat că Guvernul a obținut tot ce se putea de la aceste negocieri. „Echipa de negociatori a manifestat maximă seriozitate și responsabilitate. Noi suntem mulțumiți că am obținut tot ce puteam de la aceste negocieri, respectiv să agreăm toate elementele principale ale programului”.

Totodată, Pavel Filip a menționat că pentru Guvern sunt importante reformele care vor fi realizate în contextul discuțiilor cu FMI și mai puțin banii. „Banii, sigur că sunt importanți dar sunt partea secundară. Partea principală a programul de reforme care ne va ajuta să ne echilibrăm financiar și să devenim o economie stabilă. Valoarea suportului pe termen lung e mai mare decât suma în sine”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, Pavel Filip a dat asigurări că autoritățile vor implementa reformele convenite cu FMI. „Ce ne-am angajat în discuții vom face. Nu există altă variantă posibilă și nu doar că așa ne-am înțeles cu fondul da pentru că aceste măsuri vor duce la însănătoșirea economică a țării”, a declarat Pavel Filip, dând asigurări că vor urma reforme complexe.

Și șefa misiunii FMI Ivanna Vladkova-Hollar a menționat că discuțiile au avansat mult și că în curând ar urma să se ajungă la un acord la nivel de experți. „Misiunea și autoritățile au progresat considerabil în negocierile privind un nou acord cu FMI și discuțiile au ajuns la o etapă avansată. S-a convenit asupra unui șir de domenii de importanță crucială, inclusiv reformele menite să îmbunătățească guvernarea corporativă și să sporească transparența în sectorul bancar, să asigure sustenabilitatea financiară a sectorului energetic și atingerea obiectivelor politicii bugetar-fiscale pe termen mediu. Mai rămâne de convenit doar asupra câtorva aspecte; pe parcursul următoarelor zile, vom continua discuțiile din Washington. După ce va exista un acord la nivel de experți, va fi difuzat un comunicat de presă în acest sens deja de la Washington”, a declarat șefa misiunii FMI.

INFOTAG (R.Moldova), 15 iulie 2016