Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, este la Chișinău pentru o vizită oficială

Realizator: Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, este la Chișinău pentru o vizită oficială. Șefa diplomației române a fost primită de președintele Maia Sandu, iar pe agenda discuțiilor au fost cooperarea dintre România și Republica Moldova, precum și drumul european al țării surori. Mâine ar urma să ajungă la Chișinău premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă. De la TVR Moldova, Svetlana Gore are detalii. Bun găsit!
Reporter: Bun găsit! Într-adevăr, noul ministru de externe al României, Luminița Odobescu, întreprinde prima sa vizită de lucru aici, în Republica Moldova. Ea deja s-a văzut, încă de aseară, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu care a discutat despre cooperarea dintre Republica Moldova și România, relațiile bilaterale, agenda europeană a Chișinăului, precum și securitatea regională. Iar acum câteva clipe s-a încheiat și conferința de presă comună susținută de ministrul de externe de la Chișinău, Nicu Popescu, și ministrul de externe de la București, Luminița Odobescu. Important de menționat aici este că șefa diplomației române a declarat că Bucureștiul este și va fi alături de Republica Moldova și ne va sprijini în depășirea tuturor crizelor care au fost, dar și care vor mai fi pentru Chișinău. De asemenea, Luminița Odobescu a salutat efortul autorităților de la Chișinău privind implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene privind parcursul european al Republicii Moldova. A vorbit despre progresul la capitolul reforma justiției, combaterea corupției, și s-a arătat încrezătoare că până la finele acestui an vor fi inițiate negocierile de aderare pentru Republica Moldova. De asemenea, ministrul de externe Odobescu a mai menționat că relațiile dintre Republica Moldova și România sunt mai bune și mai puternice ca oricând. De cealaltă parte, ministrul de externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a declarat că România finanțează numeroase proiecte cu impact semnificativ pentru Republica Moldova și deține un rol de lider care gestionează agenda europeană față de Republica Moldova. Un alt subiect important abordat astăzi de cei doi miniștri ține de organizarea celei de-a patra platforme de sprijin pentru Republica Moldova. Iar în continuare vă las să ascultați declarațiile celor doi miniștri.
Luminița Odobescu: Acordarea de sprijin politico-diplomatic Republicii Moldova pentru avansarea agendei europene reprezintă o prioritate a politicii externe a României. Sprijinim, așadar, obținerea cât mai curând posibilă a unei decizii favorabile începerii de către Republica Moldova a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Nicu Popescu: La această etapă putem putem face câteva constatări legate de perspectivele noastre. Am primit mai multe semnale și aprecieri foarte pozitive pe gradul de implementare de către Republica Moldova a celor nouă recomandări, și aici pot să o citez pe doamna președintă Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care, în conferința de presă cu doamna președintă Maia Sandu, pe 31 mai, a constatat faptul că progresele Republicii Moldova în implementarea condițiilor recomandărilor Comisiei Europene sunt excelente./abranescu/asalar

 

TVR INFO (20 iunie)