2016. szeptember 7

 Klaus Iohannis államfő aláirta Dragoş Tudorache kinevezését a belügyminisztérium élére

Klaus Iohannis államfő aláirta azon rendeleteket, melyek értelmében Dragoş Tudorache átveszi a belügyminisztérium, mig Paul Gheorghiu a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetését. A hivatali eskütételre szerda délután, 16 órakor került sor a Cotroceni Palotában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

Klaus Iohannis államfő telefonbeszélgetést folytatott Donald Tusk ET-elnökkel

Klaus Iohannis államfő szerdán telefonbeszélgetést folytatott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével a szetember 16-ra tervezett pozsonyi, kötetlen összejövetel előkészitéséről. Az összejövetel napirendjén szerepel, egyebek mellett, az Európai Unió jövője Nagy-Britannia EU-ból való kilépése után.A román államelnök kifejtette, hogy a 27 uniós tagállamnak meg kell öriznie egységét és vissza kell nyernie az állampolgárok európai épitkezésbe vetett bizalmát, megjegyezve, hogy Románia számára az EU megerösődése továbbra is stratégiai célkitűzés. A pozsonyi summit előkészitése folyamán KLaus Iohannis pénteken, Berlinben Angela Merkel német kancellárral, valamint a belga és a luxemburgi kormányfőkkel tárgyal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

Nem támogatja a pénzügyminiszter a járulékok növelését

Nem erősítette meg a pénzügyminiszter azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a kormány kétszeresére növelné az alkalmazottak társadalombiztosítási hozzájárulását. Anca Dragu pénzügyminiszter ma egy kereskedlmi televízió adásában tulajdonképpen nem cáfolta a profit.ro gazdasági portál és a Ziarul Financiar által közölt tervezetek létezését, viszont hangsúlyozta: elfogadásukat nem támogatja. Közölte, a tárca az adófizetési szabályok könnyítését tervezi, nem az adóterhek növelését. Tájékoztatása szerint a pénzügyminisztérium hamarosan közzéteszi honlapján az adótörvénykönyv módosítására tett javasatait. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

A msotani kormány nem módosithatja az adótörvénykönyvet, állitja Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint a mostani kormány nem hivatott a hatályos adótörvénykönyv módositására. A Dacian Cioloş vezette kormányt arra hatalmazták fel, hogy ellássa az ország dolgait és nem arra, hogy alaptalan és meg nem vitatott módositásokat eszközöljön, hangsúlyozta Dragnea. A PSD vezetőségének szerdai ülésén elemzik az ELCEN erőmű helyzetét, amely bejelentette, hogy három bukaresti lakónegyedben és a belváros egyrészében felfüggeszti a melegvizszolgáltatést. Liviu Dragnea szerint a Cioloş-kormány liberális tagjai igy akarják megbűntetni azokat a bukaresti lakósokat, akik a PSD-re szavaztak a helyhatósági választásokon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

Az RMDSZ ellenzi a román kormány faluösszevonási tervét

Ellenzi a román kormány faluösszevonási tervét az RMDSZ önkormányzati tanácsa. A Borboly Csaba önkormányzati tanácselnök által aláírt állásfoglalás szerint a helyi autonómia helyett a központosítást erősítené a települések rangsorolásáról és esetleges összevonásáról szóló kormányzati terve, amelyet augusztusban bocsátottak közvitára. A regionális fejlesztési és közigazgatási tárca tervezete nem más – olvasható a hírlevélben -, mint a kommunista “szisztematizálás”, Nicolae Ceauşescu falurombolási tervének a folytatása. A kormányzati projekt a lakosságszám, oktatási és egészségügyi intézmények szerint rangsorolná a településeket, és ösztönözné a jelentős népességfogyást elszenvedett közigazgatási egységek szomszédaikkal való önkéntes egyesülését. Azokat a településeket, amelyek 2025 végéig nem illeszkednek be a településkategóriáknál megszabott mutatókba, “kormányzati kezdeményezésre” vonnák össze a szomszédos településekkel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

Lazăr Comănescu külügyminiszter részt vett a Bledi Stratégiai Fórumon

Lazăr Comănescu külügyminiszter részt vett a 11.-ik Bledi Stratégiai Fórumon, Szlovéniában. A román miniszter úgy vélte, hogy az európai épitkezés megvalósitása érdekében szükséges fenntartani az egymásközti kommunikációt és valamennyi uniós tagállamnak erre kell törekednie. A fórumon elhangzott beszédében Lazăr Comănescu az Európai Unió egységét és összefogását szorgalmazta, egy közös meglátás alapján. A megbeszélések az EU előtt álló kihivásokra összpontosultak – legyen az a migráció, vagy bel- és külbiztonségi kérdések – és ilyen összefüggésben teritékre került az Európai Unió új, globális kül- és biztonságpolitikai stratégiájának kidolgozása, mondotta román diplomáciai vezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)/ademeny