2017. március 1

Mihai Weber a Külső Hirszerző Szolgálatot ellenörző parlamenti bizottság új elnöke

Mihai Weber szociáldemokrata képviselőt megválasztották a Külső Hirszerző Szolgálatot ellenörző parlamenti bizottság új elnökének, mig az alelnöki tisztséget Răzvan Prişcă liberális képviselő tölti be. A szenátus és a képviselőház szerdai együttes ülésén megszavazták e bizottság megalakitását és összetételét. A bizottság öt tagból áll és a további három tagot a Mentsük meg Romániát (USR) politikai alakulat és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) részéről választották meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

A liberálisok a munkaerőköltségek csökkentését szorgalmazták

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a munkaerőköltségek csökkentését szorgalmazta a romániai üzletikör ösztönzése és béremelések céljából. „Erre hivatkozva a liberális honatyák törvénykezdeményezést nyújtottak be a Pénzügyi Törvénykönyv módositására. Az alkalmazott és az alkalmazó által befizetett társadalombiztosítási hozzájárulási kvóta 39,25 százalékról 32,25 százalékra, mig a jövedelmi adó 16%-ról 10%-ra és a profitadó 16%-ról 10%-ra való csökkentése – olyan intézkedések, amelyek számos kis- és közepes vállalkozónak, a romániai üzletikörnek jelent könnyitést”, hangsúlyozta Raluca Turcan ideiglenes liberális vezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

A szenátus kultúrális bizottsága folytatta a 41.számú törvény módositásáról szóló vitáját

A szenátus kultúrális bizottsága szerdán folytatta a Román Rádió Társaság (SRR) és a Román Televizió Társaság (SRTV) megszervezését és működését szabályozó 41. számú törvény módositásáról szóló vitáját. A két közszolgálati intézmény képviselői kihangsúlyozták, egyebek mellett, hogy az új törvénynek el kell különitenie az intezmények vezérigazgatói és az Igazgatótanácsok élén betöltött elnöki tisztségeket. A felek egyetértettek azzal, hogy a két intézmény alkalmazottjainak is képviseltetnie kell magát az igazgatótanácsokban. A bizottság elnöke, Lucian Romaşcanu szociáldemokrata szenátor kijelentette, hogy olyan törvényt kell kidolgozni, melynek alapján a közszolgálati rádió és televizió teljesitheti küldetését.A bizottság terve szerint a részletes vitáról szóló bizottsági jelentést e hónap végéig kidolgozzák, majd megvitatás és jóváhagyás végett a plénum elé terjesztik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

Teodor Meleşcanu külügyminiszter Mihai Gribniceaval, Moldova Köztársaság bukaresti nagykövetével találkozott

Teodor Meleşcanu külügyminiszter ismételten megerősitette a Mihai Gribniceaval, Moldova Köztársaság bukaresti nagykövetével sorra került találkozón, hogy Románia elsőszámú külpolitikai prioritása a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése Moldova Köztársasággal. „A moldáv hatóságoknak folytatniuk kell a reformok gyakorlatba ültetését és a korszerűsitést a köztársaság állampolgárainak javára, figyelembe véve az EU és Moldova között aláirt társulási egyezményt és a Nemzetközi Valutalaappal megkötött megállapodásokat”, vélekedett Teodor Meleşcanu. Sajtóközlemény szerint e találkozóra azt követően került sor, hogy Románia február 27-én felszabaditotta a Moldova Köztársaságnak nyújtott 150 millió euró kölcsön második szakaszaként folyósitott 50 millió eurót, ami ismételten alátámasztotta azt, hogy a román kormány eltökélten támogatja Moldova Köztársaságot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)/rganciu