2017. április 12

A közszolgálati rádiócsatornák bukaresti nemzetközi konferenciája

A Román Rádiótársaság szervezésében szerdán és csütörtökön a közszolgálati rádiócsatornák 26-ik nemzetközi konferenciáját tartják Bukarestben. A tavalyi, montreali rendezvényen, egyhangú szavazattal, a román közszolgálati rádiót jelölték az idei esemény szervezőjének. A bukaresti konferencián részt vesznek egyes közismert rádiócsatornák képviselői, mint például a BBC, a France Televisions, a CBC kanadai és az ARD német közszolgálati rádió,valamint a csehországi, dél-koreai, japán, norvég és a belga közszolgálati rádiócsatornák reprezentánsai.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

A tavaly 6,5 százalékkal nőtt Romániában a sörpiac

A tavaly 6,5 százalékkal nőtt Romániában a sörpiac, ami több mint két miliárd euró bevételnek felelt meg, annak dacára, hogy a románok sörfogyasztása ebben az időszakban pangott, közölte a romániai sörgyártók egyesülete. A fejenkénti éves sörfogyasztás alapján Románia, az Európai Unió szintjén, két egymáskövető évben a hetedik helyen szerepelt. A sörgyártók azt tapasztalták, hogy a románok inkább üvegben, mint műanyagban palackozott sört kedvelik. A hazai sörgyárak 85 ezer munkahelyet teremtettek. Az eredmények azt mutatják, hogy a legnagyobb európai sörfogyasztó cím a cseheket illeti meg, évi 149 literes fejenkénti fogyasztással. A második Ausztria, Németország pedig a harmadik.Magyarországon az adatok alapján 71 liter a fejenkénti éves sörfogyasztás.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

A Pénzügyi Felügyelő Hatóságnak tisztáznia kell a magánnyugdij-alapok államositásáról elterjedt információt

Şerban Nicolae, a szenátus jogi bizottságának elnöke a magánnyugdij-alapok állitólagos államositásáról elterjedt információ tisztázását kérte Mişu Negriţoiutól, a Pénzügyi Felügyelő Hatóság (ASF) elnökétől. „Erről nem volt szó sem a parlamentben, sem a kormányban és a költségvetési bizottságtól az ügy kivizsgálását fogom kérni. A pánik elkerülése végett a lakósság és a nyugdijalapok klinseinek körében nagyon gyorsan válaszolnia kell a a Pénzügyi Felügyelő Hatóságnak”, fűzte hozza a szociáldemokrata szenátor.Megjegyzendő, hogy az ország legnagyobb magánnyugdíj-kezelője, a holland tulajdonú NN a magánnyugdíj-alapok államosításának lehetőségére figyelmeztette ügyfeleit. Másrészt, Viorel Ştefan pénzügyminiszter még április elején elmondta, hogy „az állami nyugdíjalap, az I. pillér megerősödőben van, tehát egyre kevesebb pénzt kell a költségvetésből átutalni az állami nyugdíjalapba, s igy semmi értelme a II. pillér államosításáról beszélni”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

Az USR honatyái elmarasztalják az egységes bértövénytervezetet

A Menstük meg Romániát Egyesület (USR) parlamenti képviselői elmarasztalják az egységes bértövénytervezetet. Cristian Seidler képviselő úgy értékelte, hogy a tervezet jelenlegi formájában nem fogadható el, mivel legalizálja a káoszt és nem tér ki arra, hogy a következő négy évben milyen hatással lesz a költségvetésre.”A jövő héten nyilvános vitát szervezünk a tervezetről lévén, hogy a kormány nem képes erre. Tekintettel arra, hogy a béremelések a honatyák jövedelmét is érintik, olyan törvénytervezetet kezdeményezünk, amely hatálytalanitja a parlamenti képviselők speciális nyugdijait”, hangsúlyozta az USL-képviselő. Liviu Dragnea szocáldemokrata vezető bejelentése szerint, hogy az egységes bértövény-tervezetet a jövő héten terjesztik a parlament elé. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

Rozalia Gănciulescu – Agenţia de Presă RADOR