Gaudeamus, primit cu braţele deschise în Piaţa Unirii din Oradea

Gaudeamus Oradea, evenimentul cu numărul 99 în seria pe care Radio România a inaugurat-o în urmă cu peste 20 de ani, s-a încheiat cu greu ieri: sute de vizitatori au luat cu asalt standurile încă de la prima oră, iar porţile au rămas deschise şi după momentul anunţat pentru închiderea ediţiei, datorită numeroşilor entuziaşti încă prezenţi în incintă. Evenimentul, aflat la a patra ediţie, dar la prima derulată în Piaţa Unirii, a avut loc în intervalul 10 – 14 mai şi a fost primit cu braţele deschise de către orădeni. Atât bilanţul statistic, care, în ciuda ploii torenţiale care ne-a pus la încercare pe parcursul zilei de sâmbătă, a înregistrat mai mulţi vizitatori decât la ediţiile precedente – peste 17.800, cât şi deschiderea cu care publicul orădean a întâmpinat evenimentul, susţin statutul de reper al vieţii culturale din această zonă a ţării, pe care Gaudeamus Oradea şi l-a câştigat. Cea mai recentă componentă a Caravanei Gaudeamus şi a Programului Lectura – Gaudeamus Oradea, este organizată de Radio România (Centrul Cultural Media şi Radio Cluj) în parteneriat cu Primăria Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune.

Gaudeamus Oradea 2017 EdArt

Preşedintele de onoare al acestei ediţii a fost scriitorul Traian Ştef, redactor şef al revistei orădene Familia.

Premiile Gaudeamus Oradea 2017, decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică, 14 mai, la ora 13:00, sunt următoarele:

Trofeele Gaudeamus acordate expozanţilor prin Votul Publicului:

  • Trofeul Gaudeamus: locul 3 – Editura Nemira, locul 2 – Editura Trei şi locul 1 – Grupul Editorial Art;
  • Cea mai râvnită carte a ediţiei a fost desemnată seria Harry Potter de J. K. Rowling, publicată de Grupul Editorial Art;
  • Trofeul Presei, pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online a revenit ziarului Bihoreanul – secţiunea publicaţii, postului Radio Vocea Evangheliei – secţiunea radio, postului Digi 24 Oradea şi website-ului bihon.ro – secţiunea online;
  • Premiul Miss Lectura a fost câştigat de Denisa Gabriela Hodişan. Premiul, constând în produse cosmetice, a fost oferit de Avon România.

Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola Gaudeamus, organizată pe baza buletinelor pentru votul publicului. Câştigătorii celor 16 premii puse în joc au fost:

– Amelia – Carmen Cristea: Marele Premiu al Tombolei Gaudeamus, constând în suma de 300 de lei, oferită de Asociaţia Club Lions 22 Oradea;

– Nicoleta Rotaru, Florina – Mariana Baş, Roxana – Denisa Ciucioiu, Gianina – Elena Gal, Camelia – Luminiţa Popa, Silvia Moldoveanu, Bianca Oşvat, Ioan Baciu, Laura Puian şi Dezsi Renata – câte un pachet de produse cosmetice oferite de Avon România;

– Adrian Dorobanţu, Alesia Rengle, Iris Mihai, Zena Pop Cohuţ şi Alexia Dan – câte un premiu constând în 2 permise de acces la Aqua Park President Băile Felix.

Proiecte derulate sub sigla Gaudeamus:

– Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care Radio România promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către cei mai tineri reprezentanţi de top ai învăţământului românesc. Invitaţii de nota 10 la Gaudeamus Oradea, elevi din judeţul Bihor premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline, au fost: Árva Norbert Ákos, Divin Judit (Liceul Teoretic Ady Endre, Oradea) şi Bede Ákos (Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău). Premiile au fost oferite de Dacia şi Radio România.

– Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. Cele circa 350 de volume care au fost donate la Gaudeamus Oradea 2017, pentru acest proiect, vor avea ca destinaţie localitatea Răbăgani din judeţul Bihor. Un eveniment organizat de Radio România (prin Centrul Cultural Media şi Radio Cluj), Primăria Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune.

Următoarea etapă a Caravanei Gaudeamus 2017 va avea loc în Mamaia, în perioada 11-15 august, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţeta Perla.