Desecretizarea arhivei SIPA

 Cele mai multe persoane care au avut acces la arhiva SIPA, după desfiinţarea fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei, au făcut parte din comisiile de inventariere a documentelor, potrivit listei publicate astăzi de ministrul Tudorel Toader. De altfel, respectivele persoane au semnalat în 2008, în două rapoarte, încălcări ale legii în privinţa evidenţei, multiplicării şi distrugerii dosarelor. Ministrul Justiţiei anunţă desecretizări suplimentare din arhiva SIPA, inclusiv ale unor documente secret de stat.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a precizat că lista publicată astăzi cu numele celor care au făcut 22 de vizite în Arhiva SIPA în perioada 2007-2013 este de fapt mai mare.
Tudorel Toader: „Sigur sunt mult mai multe vizite, sunt şi două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza. Unul are caracter de secret de stat. Secretele de stat, v-am spus de foarte multe ori, nu intră în competenţa ministrului de a le desecretiza şi trebuie iniţiată o hotărâre de guvern. Vom iniţia o hotărâre, va fi adoptată probabil de guvern, vom desecretiza şi vom publica în maniera pe care deja o ştiţi”.
Premierul Sorin Grindeanu consideră că Ministerul Justiţiei a făcut astăzi un pas important pentru desecretizarea Arhivei SIPA şi a anunţat că acest proces va continua în zilele următoare, respectând legislaţia în vigoare. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, apreciază că trebuie văzut ce se impune şi ce nu se impune a fi desecretizat din Arhiva SIPA. În legătură cu posibilitatea ca magistraţii să fie şantajaţi cu informaţii din Arhivă, Cristina Tarcea a spus că nu a  fost şantajată niciopdată de nimeni şi nici nu a auzit discutându-se despre o astfel de situaţie. Şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, a calificat astăzi drept speculaţii discuţiile despre posibilitatea şantajării magistraţilor cu informaţii din Arhiva SIPA./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 mai)