2017. június 16

Sorin Grindeanu kormányfő a Luxemburgi Nagyhercegség minizterelnökét fogadta

Katonai tiszteletadással fogadta pénteken, a Victoria Palotában, Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnököt Sorin Grindeanu kormányfő. Az ünnepi fogadáson elénekelték a két ország himnuszát, a diszőrség tisztelgése közepette. Románia és a Luxemburgi Nagyhercegség nagyon közeli kapcsolatokat ápol, amelyek kitűnő alapot szolgálnak a két ország gazdasági potenciáljának és az új együttműködési lehetőségek felkutatására, nyilatkozta Sorin Grindeanu miniszterelnök a hivatalos megbeszéléseket követően. A két miniszter megbeszléseik során a kétoldalú együttműködésre és egyes, fontos uniós kérdésekre összpontositottak. A luxemburgi miniszterelnök Románia és országa közötti kooperációs kapcsolatok fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, megjegyezve, hogy romániai látogatására kényes pillanatban került sor. Xavier Bettel úgy vélte, hogy a román intézmények stabilitása nagyon fontos azok számára, akik invesztiálni akarnak Romániában, és olyan közép- és hosszútávú megoldásokat kell találni, amely bizalmat sugall azoknak, akik üzletet bonyolitanak le Romániában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.16)

Grindeanu a politikai válság vállalását kérte Dragneatól

Sorin Grindeanu miniszterelnök a politikai válság vállalását kérte Liviu Dragnea szociáldemokrata vezetőtől, kijelentve, hogy miután lemond a PSD elnöki tisztégéről jómaga is a távozik a kormány éléről. A Szociáldemokrata Párt Országos Végrehajtó Bizottságának csütörtöki ülésén a kormányfő pártból való kizárása és a bizalmatlansági inditvány nenyújtása mellett döntöttek. A bizottság ülése utén Sorin Grindeanu kijelentette: „Szociáldemokrata voltam és az is maradok”, reményének adva hangot, hogy a szociáldemoraták nem engedik ki kezükből a hatalmat. A kormányfő hétfőig vár arra, hogy Liviu Dragnea vállaljon felelősséget a kialakult helyzetért és monjdon le tisztségéről, miután jómaga is hasonlóléppen fog eljárni. Mint Sorin Grindeanu hozzáfűzte, valamennyi miniszter nem ért egyet a csütörtökön benyújtott lemondásokkal. Augustin Jianu távközlési miniszter, például, az interneten közölte, hogy nem mond le Liviu Dragnea kérésére és ezt csakis akkor teszi meg, ha a miniszterelnök kérni fogja tőle.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉ – 06.16)

Általános sztrájk miatt késéssel érkeznek a repülőgépek Olaszországból Romániába

Az olsz közszállitást sújtó általános sztrájk miatt késéssel érkeznek a repülőgépek Olaszországból Romániába. A szakszervezetek a szállitási társaságok privatizálása, a bérek csökkentése és a munkakörülmények leromlása miatt tiltakoznak. A nagy szállitási szakszervezetek által országos szinten szervezett általános sztrájk miatt nem közlekednek a vonatok, az autóbuszok és a metró sem. Nagy a káosz főleg a fóvárosban, Romában, valamint Milánó és Torino városokban, ahol péntek délutánra utcai megmozdulásokat hirdettek. Már megszokottá vált, hogy minden második hétvégén a szállitási dolgozók sztrájkolnak, amely csakis az egyszerű állampolgárokat és a vakációjukat töltő turistákat érinti, közölte a román közszolgálati rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.16)

Csaknem 6 százalékkal csökkent az első négy hónapban a román építőipari termelés

Az első négy hónapban 5,8 százalékkal csökkent a román építőipari termelés volumene a tavalyi azonos időszakhoz mérten – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet (INS). A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a visszaesés 8 százalék volt. Áprilisban az építőipari termelés volumene mintegy 20 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik hónaphoz mérten. Az idei első négy hónapban a karbantartási munkálatok volumene 23,5 százalékkal esett vissza, a generáljavításoké 22 százalékkal. Ugyanakkor az új építményeknél 3,8 százalékos növekedést jegyeztek. Az ipari létesítményeknél 27,8 százalékos volt a visszaesés, a nem lakóépületeknél végzett munka volumene mintegy 7,3 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a lakóépületeknél 68 százalékos növekedést regisztráltak. Tavaly az építőipari termelés 4,8 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, 2015-ben a termelés volumene 10,4 százalékkal nőtt az előző évhez mérten. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.16)

Andrei Demeny