2018. július 18

Öt új repülőgépet vásárol a TAROM

A román légitársaság Boeing 737-MAX 8 típusú repülőgépekkel gazdagodik. Az erről szóló szerződést tegnap írták alá Londonban, a Farnborough Légi Vásáron, Lucian Şova közlekedésügyi miniszter jelenlétében. A repülőket 2023-ig fogják leszállítani, ugyanakkor a TAROM légiflottájának felújítása folytatódni fog – tájékoztat a szaktárca. (Rador Hírügynökség)

Kivizsgálják a bákói repülőszerencsétlenséget

A Bákó megyei 95-ös számú légibázison teljében van az a vizsgálat, amelyiknek a célja kideríteni a közelmúltban bekövetkezett repülőbaleset körülményeit. Mint ismeretes egy IAR 99 Şoim típusú katonai kiképzőgép egy műszaki ellenőrző repülés közben tegnap 13,35 perckor lezuhant a Nicolae Bălcescu nevű település közelében. A két pilótának sikerült katapultálnia. Ők egy közeli víztározóba estek, ahonnan mindkettőjüket sikeresen kimentették. A pilótákat jelenleg a fővárosi katonai kórházban ápolják. Amint arról korábban hírt adtunk, egy héttel ezelőtt egy MIG-21 Lancer típusú vadászrepülő a Borcea-i légibázison egy légibemutató közben lezuhant és pilótája életét vesztette. (Rador Hírügynökség)

Az Alkotmánybíróság ma tárgyalja Klaus Iohannisnak a Bírák Tanácsa (CSM) törvényének módosítási törvénye ellen benyújtott óvását

Ugyanebben a tárgyban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is óvást nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, s ezeket a taláros testület az államfő óvásával együtt fogja megvitatni. Klaus Iohannis azt kifogásolta, hogy a jogszabály újratárgyalására vonatkozó kérését a parlament érdemi vita nélkül utasította vissza. Megítélése szerint az jogszabály korlátozza az államfőnek, mint a bírói függetlenséget garantáló közméltóságnak a törvényes kompetenciáit és az Igazságügyi Felügyelet működését. Az államfő egy korábbi alkotmánybírósági döntésre hivatkozva úgy véli, hogy a törvényhozásnak az államfő által kifogásolt valamennyi cikkelyre ki kell térnie. A PNL és az USR által benyújtott óvások azt sérelmezik, hogy a szóban forgó jogszabályt az alkotmányos előírások megsértése révén fogadták el. (Rador Hírügynökség)

Javítják a Bukarest – Konstanca autópályát

A munkálatokat sürgősségi eljárásban végzik a 143-as kilométer körzetében a Feteşti-i híd előtt. Az Infotrafic tájékoztatása szerint a tengerpart felé vezető részen az autópályán az egyik sáv megsüllyedt, ezért a forgalmat – a javítások idejére – egyetlen sávra terelik át. (Rador Hírügynökség)

A klímaváltozás veszélyezteti a méztermelést

A méztermelési hagyományokkal rendelkező megyékből az idén is gondokat jeleztek. Az Olt megyei termelők úgy vélik, hogy az évről-évre felére apadó mézmennyiség oka a klímaváltozás. Az a tény, hogy márciusban mínusz 16, áprilisban pedig plusz 30 fokos hőmérsékleti értékeket mértek, döntő módon hozzájárult a méztermelés csökkenéséhez – állítják a gazdák. Az Olt megyei Mezőgazdasági Igazgatóságon 400 termelőt tartanak nyilván, akik együttesen 35.000 méhcsaláddal rendelkeznek – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Laura Stoica, tudósító. (Radio România Actualităţi)

Gyulafehérvár az ország legintelligensebb városa

A legtöbb intelligens felhasználást alkalmazó városoknak a Forbes Románia által összeállított toplistáján Gyulafehérvár ugrott az első helyre. Az úgynevezett „smart stratégia” keretében elkészített 72 pályázatával a megyeközpont abszolút győztesnek minősül Romániában. Gyulafehérvár jelenleg annyi pályázattal rendelkezik, mint a további hat helyezett együttvéve. A Távközlési és Információs Társadalmi Minisztérium 2016-ban indította útjára a Gyulafehérvár – Smart City 2018 elnevezésű úttörő programot. A városvezetés távlati célja az, hogy Románia digitális fővárosa legyen. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador