Neuronavigaţia, intervenţia neuro-chirurgicală de top a intrat în oferta de servicii medicale a Spitalului Militar Central

Medicii specialişti din Secţia Neurochirurgie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central au realizat, în premieră pentru sistemul public de sănătate, intervenţia chirurgicală de rezecţie a unui segment cerebral tumoral, utilizând neuronavigaţia, sistem de dispozitive medicale şi soft-uri IT, care a intrat în dotarea secţiei, la începutul acestei luni.

Intervenţiile chirurgicale a fost efectuate la un număr de 10 pacienţi, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 78 ani, diagnosticaţi cu diferite tumori cerebrale, într-un context fizio-patologic complex, determinat de comorbidităţile asociate patologiei principale şi a căror localizare nu permitea abordul chirurgical clasic, acesta punând în pericol fie viaţa pacientului, fie evoluţia post-operatorie.

Datorită atât procedurilor chirurgicale pentru care a optat echipa de medici condusă de locotenent-colonel medic doctor Cristian Năstase, medic primar neurochirurgie, cât şi a dispozitivelor medicale de ultimă generaţie, operaţiile s-au desfăşurat fără evenimente care ar fi putut pune în pericol viaţa pacienţilor.

Rezecţia segmentului tumoral cerebral prin utilizarea sistemului de neuronavigaţie este o tehnică chirurgicală precisă, ghidată computerizat (echivalentul unui GPS), care permite medicului să stabilească cu exactitate atât locul unde poate practica incizia, cât şi localizarea, cu precizie, a tuturor leziunilor nervoase.

Beneficiile pentru pacient sunt majore, din care menţionăm:

  • reducerea ratei mortalităţii prin precizia operaţiei şi îmbunăţirea întelegerii anatomiei individuale, prin implementarea mai multor metode funcţionale;
  • reducerea la minimum a craniotomiei (inciziei la nivelul craniului);
  • evitarea lezării unor structuri importante, cum ar fi vasele de sânge, nervii sau zone esenţiale din creier (de exemplu aria motorie sau centrii limbajului);
  • limitarea pierderilor sangvine intra-operator şi post-operator;
  • reducerea perioadei de internare şi monitorizare în Secţia ATI la un interval de doar 24 de ore. Încă din cea de-a doua zi post-operator, pacienţii au intrat în regim de viaţă cvasinormal prin: mobilizare precoce; hidratare şi alimentare normală, iar antibioterapia profilactică a fost redusă la 24 de ore, reinserţia socială, în aceste condiţii, realizându-se rapid (în funcţie de specificului fiecărui caz medical, aceasta s-a realizat într-o perioadă cuprinsă între 1-4 zile).

La acest moment, toţi pacienţii sunt într-o stare clinică foarte bună.

Neuronavigaţia este utilizată în abordul chirurgical al tumorilor şi angioamelor din zonele semnificative ale creierului, în timpul tratamentului chirurgical al epilepsiei sau în intervenţiile chirurgicale în zona bazei craniere şi a şalei turceşti (sella), precum şi pentru prelevarea de biopsii şi terapie de intervenţie. Totodată, neuronavigatia compensează deplasarea creierului care apare în timpul unei intervenţii.

XXX

Funcţionarea sistemului de neuronavigaţia se bazează pe stocarea imaginilor RMN ale pacientului într-un computer care realizează o fixare a capului acestuia şi o proiecţie 3D. Când neurochirurgul pune vârful instrumentului pe capul pacientului, acesta poate vedea, pe ecranul calculatorului, pozitia exactă a acestui vârf pe imaginea RMN. Astfel chirurgul va localiza, cu o precizie milimetrică şi înainte de a deschide cutia craniană, unde se află tumora şi, ulterior, va utiliza sistemul de neuronavigatie pentru a se ghida, prin tesutul cerebral, spre leziune pentru a o extirpa, în siguranţă.

Biroul Informare şi Relaţii Publice al SUUMC