Interviu cu Javad Mottaghi, secretarul general al Uniunii Audiovizualului Asia-Pacific

Reporter – Florin Orban: Cum poate cooperarea dintre Asia şi Europa să ajute la a face faţă noilor provocări media?
Javad Mottaghi: Eu cred că noi, difuzorii din regiunea Asia-Pacific, ne confruntăm cu aceleaşi provocări ca şi dumneavoastră sau alţi difuzori din Europa. Există oportunităţi, oportunităţile pot fi diferite de la continent la continent. Dar cel mai important lucru ca să avem aceste platforme internaţionale este să cunoaştem ce veţi face dumneavoastră pentru a schimba provocarea în oportunitate în Europa, ce facem noi ca să schimbăm provocarea în oportunitate în Asia şi să învăţăm din experienţele noastre şi să privim la modalităţile viitoare. Noi nu avem nevoie să facem aceleaşi greşeli pe care alţii ar fi putut să le facă în alte ţări. Deci, lecţiile trebuie învăţate unii de la alţii şi numai aşa noi vom fi în stare să trasăm viitoarele acţiuni.
Reporter – Florin Orban: Radio România este un membru relativ nou al ABU. Ce rol poate juca Radio România în cadrul ABU?
Javad Mottaghi: Radio Romania, da, este un nou membru al ABU, dar este un membru foarte activ al ABU. Şi s-a dovedit a fi foarte activ şi a jucat un rol foarte important în – nu aş putea spune în a reduce decalajul între Est şi Vest, dar încearcă să creeze o astfel de platformă, a ajutat profesioniştii media din ambele continente să se întâlnească şi să aibă o mai bună înţelegere unul despre celălalt. Şi de aceea, astfel de platforme vor ajuta oportunităţi pentru reţele. Şi Radio România a fost instrumental în acest aspect. Noi am avut, de asemenea, un parteneriat cu Radio România când Orchestra Simfonică a dumneavoastră a venit în Kuala Lumpur şi a susţinut două concerte, în 2014. Şi noi aşteptăm cu nerăbdare să consolidăm şi să extindem un parteneriat între ABU şi Radio România. Iar eu pot spune că Radio România a putut să acţioneze ca o fereastră, o fereastră pentru a arăta lumii cultura românească. Şi o fereastră pentru a aduce savoarea altor culturi audienţelor din România. Şi în acest sens, faceţi o muncă minunată. Vă felicit şi felicit Radio România pentru că este un post atât de activ. Noi salutăm parteneriatul cu Radio România şi  vom întări parteneriatul nostru în viitor.
Reporter – Simina Botar: Fiecare ţară îşi prezintă cele mai bune proiecte. Acum doi ani, noi am prezentat celorlalţi experienţa teatrului radiofonic şi a orchestrelor. Anul acesta o să vă prezentăm un proiect de cooperare cu ştiinţa, cu unul din cele mai mari lasere din lume. Ce ne puteţi spune despre realizările din aceşti doi ani, în colaborarea Radio România – ABU? Ştiam de un proiect privind o platformă de schimb de înregistrări de muzică clasică.
Javad Mottaghi: Aşa este. De fapt, aceea este acolo şi platforma online pentru muzica ABU, a fost lansată şi ea va fi operaţională, dar /…/ în două luni dumneavoastră veţi şti progresul înregistrat în acest sens. Şi aceasta va continua să fie una dintre cele mai importante platforme bazate pe Internet pentru schimbul de muzică. Veţi asculta, de asemenea, /…/ pe 3 noiembrie. Punctul de vedere Asia-Pacific, /…/ va oferi oportunităţi producătorilor din diferite continente şi ţări să-şi încarce programe şi să facă schimburi de programe prin internet. Noi avem, de asemenea, viziunea asiatică asupra schimburilor de ştiri, care există de trei decade /…/ aproximativ 19.000 de ştiri pe an printre 34 de ţări din regiune, la fel ca şi Europa şi ţări arabe. Oportunităţile sunt, de fapt, acolo şi parteneriatul ne va pune pe noi într-o poziţie mai bună pentru a folosi oportunităţile în interesul membrilor./astrugar/dsirbu Natural, dacă priviţi la mărimea regiunii Asia-Pacific, cu 275 de membri din 69 de ţări, într-o regiune foarte diversă, unde noi avem cele mai avansate posturi de televiziune din lume. Şi, de asemenea, unele posturi de radio şi televiziune care se dezvoltă şi chiar cele în ţările cele mai puţin dezvoltate. Dar dacă aţi avut posibilitatea să echilibraţi activităţile şi să asiguraţi că poate servi toţi membrii săi. Dar parteneriatul cu Europa este important pentru noi. Avem acelaşi parteneriat cu Africa, prin African Union of Broadcasting, avem acelaşi parteneriat cu ţări arabe, prin Arab States Broadcasting Union, pentru că Asia devine din ce în ce mai puternică. În termeni economici, Asia merge înainte şi, natural, este o destinaţie pentru numeroşi difuzori în regiune şi din afara regiunii, precum şi pentru multe ţări care doresc să investească în Asia. Şi de aceea media ar putea facilita acel parteneriat. Iar noi vom saluta parteneriatul cu Radio România. Şi trebuie să vă spun că /…/ noi am discutat şi plănuit ca să lansăm o nouă iniţiativă cu Radio România, iar aceasta va fi anunţată ulterior la momentul potrivit. Vă mulţumesc!/astrugar/dsirbu

RADOR (11 septembrie)