Parlamentul începe dezbaterile asupra bugetului de stat pe anul viitor

Parlamentul începe săptămâna aceasta dezbaterile asupra bugetului de stat pe anul viitor, într-un ritm accelerat, astfel încât să fie adoptat cu patru zile înainte de Crăciun. Bugetul se bazează pe o creştere economică de 5,5 la sută şi prevede fonduri mai mari pentru sănătate, educaţie şi agricultură. De o creştere substanţială, de peste 40 la sută, ar urma să beneficieze şi infrastructura, potrivit proiectului adoptat sătămâna trecută de guvern. Însă, forma finală aparţine Legislativului, transmite Angela Matei, care are detalii despre calendarul dezbaterilor parlamentare.
Reporter: Proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale au fost distribuite joi senatorilor şi deputaţilor, iar aceştia mai pot depune amendamente până astăzi, la ora 9:00. Propunerile vor fi centralizate pe ordonatori principali de credite, pentru a putea fi discutate mâine în comisiile parlamentare de specialitate. Acestea vor da fiecare aviz pe domeniul de care se ocupă, iar elaborarea rapoartelor va reveni comisiilor comune de buget-finanţe. Sâmbătă este termenul stabilit pentru finalizarea dezbaterilor în comisii. În timp ce PSD susţine că proiecţia pentru 2018 este una echilibrată şi bine construită, opoziţia consideră că implementarea acestui buget va fi una dintre cele mai mari încercări pentru coaliţia de guvernare.
Eugen Tomac, deputat PMP: Calculul pe care l-au avut dă greş. Dă greş pentru că sunt sute deja de primării în ţară care nu mai au bani pentru salarii.
Reporter: Potrivit proiectului aprobat de guvern, cheltuielile de personal cresc cu 11,6 miliarde de lei faţă de anul acesta, pe fondul aplicării legii salarizării, dar şi cheltuielile cu investiţiile vor fi mai mari cu 13 miliarde. Sănătatea, educaţia şi infrastructura sunt priorităţile, declară premierul Mihai Tudose.
Mihai Tudose: Creşterile fiind de 17% la sănătate, 16% la educaţie, iar pe investiţii o creştere cu 42% faţă de 2017.
Reporter: Forma finală va fi decisă în plenul parlamentului, unde dezbaterile ar urma să înceapă luni, 18 decembrie./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 decembrie