Peste 170 de mii de liceeni sunt aşteptaţi să susţină examenul de bacalaureat

Peste 170 de mii de liceeni sunt aşteptaţi să susţină, de astăzi, examenul de bacalaureat. În premieră, anul acesta, aşa numitul test al maturităţii începe în februarie, cu prima sesiune a examenului: probele orale şi competenţele digitale. A doua sesiune este programată pentru luna iunie, când au loc probele scrise. Acest calendar a fost stabilit de fostul ministru al educaţiei, Liviu Pop, cu acordul reprezentanţilor părinţilor, dar şi al elevilor.
Reporter: Cătălina Creţu – Prima sesiune a bacalaureatului începe astăzi cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba continuă mâine şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, care va ava loc miercuri şi joi. Între 16 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale. Ultima probă este examenul la o limbă străină de circulaţie internaţională, în perioada 21 – 22 februarie. Este pentru prima dată când probele orale şi cele digitale sunt programate în timpul anului şcolar cu câteva luni înainte de absolvirea liceului. Devansarea calendarului de examen a fost decisă de fostul ministru al educaţiei, Liviu Pop, care, după o consultare cu reprezentanţii părinţilor şi cu elevii, a dat un ordin prin care a modificat datele textului. Ministrul a argumentat că perioada dinaintea probelor scrise era foarte aglomerată, acestea rămân programate ca şi până acum în luna iunie. Elevii care intră astăzi în probele orale spun că acestea nu îi sperie deloc şi că marile emoţii vor veni la vară la probele scrise.
-: Relaxare pentru noi, că de mate, fizică, chimie, un chin. Am fost la profilul matematică-informatică şi acum m-am transferat, am acumulat goluri şi nu puteam să fac faţă la matematică. Adică mă ţineam pe linia de plutire.
Reporter: Şi profesorii sunt de acord că probele din vară vor fi hotărâtoare şi pentru că mulţi elevi merg pe minima rezistenţă dar şi că programele de învăţământ sunt încărcate.
-: Cred că tendinţa de a obţine un lucru cât mai uşor este trendul actual. Programele şcolare – dacă mă refer în principal la matematică, informatică – ştiu că sunt foarte, foarte dificile, pregătirea elevilor din gimnaziu nu este întotdeauna la înălţime, o parte din elevi ajung la profilul real fără să fi dorit acest profil, îi pui într-o situaţie delicată.
Reporter: Probele care încep astăzi sunt evaluate cu admis sau respins. Schimbarea calendarului de examen ar putea duce însă la situaţii sensibile, care nu au o rezolvare în lege, atrag atenţia sindicatele din învăţământ. Vor fi elevi care vor rămâne corigenţi sau chiar repetenţi, ei nu vor putea susţine probele scrise de la sfârşitul lui iunie, dar ar putea avea o parte din examen promovat./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 februarie)