2018. március 22

Klaus Iohannis államfő részt vesz az Európai Tanács ülésén

A tanácskozásra ma és holnap kerül sor Brüsszelben. Románia elnöke felszólalásában az egységes piac fontosságáról és Európa szociális dimenziójának a megerősítéséről fog beszélni. Ennek kapcsán Klaus Iohannis kitér arra, hogy a protekcionista intézkedések nem szolgálják a globális gazdasági fejlődést. A résztvevők megvitatják továbbá a munkahelyekkel, a gazdasági fejlődéssel és a versenyképességgel kapcsolatos egyes kérdéseket is. Az államfő ennek kapcsán hangsúlyozza a globális együttműködés szükségességét, valamint azt, hogy Románia támogatja a pénzügyi átláthatóságot és a csalás, valamint az adócsalás elleni fellépést. A brüsszeli tanácskozást a gazdasági kérdések uralják, de a csúcstalálkozó résztvevői megvitatják Szergej Szkripal volt orosz kém esetét és Nagy Britannia kilépését az Európai Unióból. (Radio România Actualităţi)

Ma van a víz nemzetközi napja

Ennek kapcsán a nemzetközi közösség felhívja a figyelmet az ember és a természet konfliktusára, különös tekintettel a vízszennyezésre. A szakemberek a természethez történő alkalmazkodást ajánlják a környezet befolyásolása helyett. A gyakori ellenőrzések ellenére a hazai hatóságok évente tapasztalják a vízgazdálkodási szabályok megszegését. A kérdésről a közszolgálati rádió Botoşani, megyei tudósítója, Gina Poenaru tájékoztatta a hallgatókat. Mint elmondta a vízszennyezés leggyakoribb módozatai a nem megfelelő hulladéktárolás és a vízelvezető árkok takarításának az elhanyagolása. A megoldás egyfelől a környezettudatos nevelés hatékonyságának a növelése, másfelől viszont a rendszeres ellenőrzés lenne. (Radio România Actualităţi)

Viorica Dăncilă Dâmboviţa megyébe látogat

A miniszterelnök-asszony meglátogatja az Ulmi-i iparnegyedet, ahol találkozni fog az Arctic, Kablutronic, MEFA, TELAS és az AKIM-Curent Metal gyárak vezetőivel. Comişani községben a kormányfő egy színeskohászati termékeket gyártó gazdasági egységet látogat meg. Délben Viorica Dăncilă találkozik Nifon Mihăiţă târgoviştei ortodox érsekkel, majd a Megyei Tanács épületében megbeszéléseket folytat a Valahia Egyetem és a vállalkozók képviselőivel, polgármesterekkel és a megye parlamenti képviselőivel és szenátoraival. A látogatás keretében értékelik a különböző befektetési lehetőségeket olyan területeken, mint az oktatás és az infrastruktúra, különös tekintettel a helyhatóságok kezelésében álló és természeti katasztrófák által sújtott utak és hidak felújítására. (Rador Hírügynökség)

Viorica Dăncilă miniszterelnök jóváhagyta Románia izraeli nagykövetének a személyére vonatkozó javaslatot

Ezt Teodor Meleşcanu külügyminiszter jelentette be ma a Ronald Lauder Alapítvány által szervezett nemzetközi konferencián. A miniszter nem szolgált további részletekkel, mindössze annyit mondott, hogy majd meglátjuk, hogy miként fog dönteni az államfő. (Rador Hírügynökség)

A kormány elfogadta az egészségügyi ellátás keret-szerződését

A támogatott és ingyenes gyógyszerlista kibővítéséről döntöttek a tegnapi kormányülésen. 16 új készítményt vettek fel a szóban forgó listára ezek között szerepelnek a rákos megbetegedések, az AIDS-fertőzések vagy a tuberkulózis elleni gyógyszerek is. Ugyanakkor az egészségügyi alapellátás biztosítási feltételeit is átszervezték abban az értelemben, hogy a családorvosok által szolgáltatott támogatott kezelések száma is bővült. Az egészségügyi ellátás keret-szerződése alapján az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) és az egészségügyi szolgáltatók köthetnek szerződéseket. Az új keret-szerződés április elsején lép majd életbe. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador