2015. február 17

Klaus Iohannis államfő fogadta Pavlo Klimkin ukrán külügyminisztert

Klaus Iohannis államfő és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter keddi, Cotroceni megbeszélésének fő témája a kétoladalú kapcsolatok fejlesztésének perspektivája és az ukrajnai helyzet alakulása volt a Minszkben aláirt tűzszüneti egyemény után.A román államfő ismételten megerősitette Románia támogatását Ukrajna területi integritásánek, szuverenitásának és függetlenségének megörzéséért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter román kollégájával tárgyalt

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kihangsúlyozta, hogy az ukrán románajkú nemzetiséget nem diszkriminálják a kelet-ukrajnai konfliktusba való részvétel érdekében történő mozgósitás szempontjából. A román külügyminiszterrel folytatott megbeszélések után Pavlo Klimkin leszögezte, hogy Ukrajna több országgal tárgyal fegyvervásárlás érdekében, de Románia nem szerepel ezen országok között. Kijev a fegyvereket a szeparatista támadások kivédéséért vásárolja, hagsúlyozta az ukrán külügyminiszter. Bogdan Aurescu román külügyminiszter felhivást intézett a szeparatistákoz és támogatóikhoz a Minszkben aláirt tűzszüneti megállapodás tiszteletben tartásáért, s főleg a nehéz fegyverzet kivonásáért, valamint az EBESZ megfigyelői csapatok ukrajnai tevékenységének lehetővé tételéért.A kétoldalú kapcsolatokról Klimkin külügyminiszter megjegyezte, hogy Ukrajna stratégiai viszony kiépitésére törekszik Romániával. A kis határforgalmi egyezmény ratifikálását Kijev hamarosan befejezi, fűzte hozzá Pavlo Klomkin. Megjegyzendő, hogy Románia e dokumentumot már ratifikálta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.17)

Az Elnöki Hivatal megkezdte a konzultálásokat az Országos Védelmi Stratégia kidolgozásáért

Az Elnöki Hivatal megkezdte a konzultálásokat az illetékes szervekkel az Országos Védelmi Stratégia kidolgozásáért. Az első beszélgetésre kedden került sor a képviselőház védelmi bizottságában.Az Elnöki Hivatal közleménye szerint, az elnöki tanácsosok a következő alkalommal a szenátus szakbizottságának tagjaival folytatnak megbeszéléseket, mig időközben elemzik a más állami intézmények által készitett kiértékeléseket.A konzultálásokat Klaus Iohannis államfő kezdeményezte az alkotmányos előirások alapján, amelyek előirányozzák, hogy az államfő tisztégébe való beiktatásától számitva hat hónapon belül a parlament elé kell terjeszteni az Országos Védelmi Stratégiát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)

A románok több, mint 45%-a egy esetleges terorrista merénylettől tart

Az „Adevărul” napilap megrendelésére, az INSCOP közvéleménykutató intézet által február 5-e és 10-e között készitett felmérés szerint a román állampolgárok több, mint 45%-a aggódik egy esetleges terorrista támadás miatt, azt követően, hogy merényletet követtek el a „Charlie Hebdo”  francia szatirikus hetilap párizsi székhelye ellen. Az interjú alanyok több mint háromnegyede nem értett egyet Jézus Krisztusról vagy más bibliai személyekről készült karikatúrák közlésével, amennyiben ezek a karikatúrák vallásos személyeket sértenek.A megkérdezettek 6%-a fenntartások nélkül támogatja a karikatúrák közlését, a vélemény nyilvánitás szabdságának szellemében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)

Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása

Kedd délután rövid munkalátogatásra Budapeste érkezett Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök látogatása programjának első mozzanataként virágkoszorút helyezett el a Hősök terén, a hősök emlékkövén.Vlagyimir Putyint tekintélyes tárgyalóküldöttség kísérte el budapesti útjára, amely idei első európai látogatása: Szergej Lavrov külügyminiszter, Alekszandr Novak energiaügyi, Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság elnöke, Pavel Popov védelmi miniszter-helyettes,Vlagyimir Megyinszkij, a kulturális tárca vezetője és Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter.A delegáció tagjai a jelentős állami vállalatóriások vezetői is: Alekszej Miller, a Gazprom energetikai cég vezérigazgatója, Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak első embere és Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője. A budapesti Országházban Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor mintegy két órás négyszemközti egyeztetést folytatott.  A magyar és az orosz delegáció tagjai ezt követően munkavacsorán vettek részt. A tárgyalásuk után az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart. Ezután Áder János köztársasági elnök fogadja Vlagyimir Putyint a Sándor-palotában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)

Rozalia Ganciulescu