În Camera Deputaţilor începe dezbaterea pe articole a Codului Administrativ

În Camera Deputaţilor, aflată în sesiune extraordinară, începe astăzi dezbaterea pe articole a Codului Administrativ. Mai multe prevederi au creat tensiuni între grupurile parlamentare. Opoziţia acuză faptul că documentul politizează excesiv administraţia locală. Coaliţia de guvernare răspunde că noul cod oferă o reală autonomie a autorităţilor locale faţă de centru. Alina Stănuţă prefaţează dezbaterile.
Reporter: Noul Cod Administrativ, care intră de astăzi în atenţia deputaţilor pentru dezbaterea pe articole, prevede acordarea unei indemnizaţii pentru limită de vârstă aleşilor locali care au un mandat complet, dacă pe numele lor nu există condamnări definitive pentru fapte de corupţie săvârşite în timpul exercitării funcţiei. Propunerea este agreată şi de liberali.
Florin Roman, deputat PNL: Din păcate, aleşii locali au devenit în ultima perioadă o ţintă. Datoria noastră este să încercăm să îi apărăm pe aceşti oameni, aleşi direct de cetăţeni, legitim. În spatele acestor oameni, înjuraţi pe nedrept, rămâne modernizarea României.
Reporter: În schimb, reprezentanţii PNL atrag atenţia că prevederile proiectului de lege politizează excesiv administraţia. Un alt amendament adus Codului Administrativ şi care a generat discuţii în plenul Camerei Deputaţilor, săptămâna trecută, se referă la dreptul acordat consiliilor locale de a decide ca limba unei minorităţi naţionale să fie folosită în instituţiile publice deconcentrate chiar şi atunci când respectiva minoritate nu atinge pragul de 20% din numărul de locuitori, stabilit de lege. Deputatul UDMR Attila Korodi spune că această prevedere respectă valori ale Uniunii Europene, în timp ce parlamentarii PMP anunţă că vor contesta legea la CCR. Deputatul PSD Marcel Ciolacu le-a cerut parlamentarilor să nu mai vorbească de un aşa-numit pericol produs de acest amendament.
Marcel Ciolacu: Acest Cod Administrativ ţine cont de autorităţile locale şi dăm autonomie autorităţilo locale. Până acum le-am mulţumit că au participat la discuţii, dar niciodată nu am ţinut cont de ceea ce doresc dânşii. Autorităţile locale doresc în acest moment o autonomie faţă de autorităţile centrale.
Reporter: Camera Deputaţilor, aflată în sesiune extraordinară, dezbate ca for decizional acest document legislativ. Dupa ce va fi adoptat, noul Cod Administrativ urmează să fie înaintat preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare./mnecula/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 iulie