Majorarea vârstei de pensionare în Rusia subminează popularitatea lui Vladimir Putin

In19 iulie, în Duma de Stat (parlamentul Rusiei), a fost aprobată legea care modifică vârsta de pensionare în Rusia. Guvernul Medvedev a lansat o asemenea iniţiativă în timpul campionatului mondial de fotbal. Subiectul este deosebit de sensibil, iar membrii partidului de guvernământ nu au voie să formuleze critici la adresa noii legi.

Până la acest moment vârsta de pensionare în Rusia a fost 55 de ani pentru femei, şi 60 de ani pentru bărbaţi. Aceste limite au fost stabilite încă din anul 1932, în timpul lui Stalin şi au fost prezentate ca o dovadă a generozităţii statului sovietic (mai târziu rusesc), faţă de cetăţean. De aceea, era greu de imaginat că cineva va îndrăzni să se atingă de aceste limite. Acum însă se va majora treptat vârsta de pensionare pentru femei la 63 de ani şi pentru bărbaţi la 65 de ani pentru o perioadă de 15 ani.

Motivul pentru care acest anunţ guvernamental a coincis cu prima zi a campionatului de fotbal a fost acela ca impactul negativ asupra cetăţeanului să fie estompat de anvergura evenimentului sportiv. Prezenţa forţelor de securitate în oraşele în care au avut loc meciuri, interzicerea oricăror manifestaţii pe perioada campionatului mondial a făcut imposibilă orice demonstraţie antiguvernamentală. Chiar şi aşa însă, nemulţumirea ruşilor faţă de majorarea vârstei de pensionare este foarte mare, cu atât mai mult cu cât măsura vine însoţită de majorarea impozitelor. Argumentul guvernului – prezentat pe site-ul guvernului – este că sunt din ce în ce mai puţine persoane care lucrează, în timp ce vârsta medie a populaţiei a crescut. Popularitatea preşedintelui Vladimir Putin a scăzut rapid la cea mai joasă cotă măsurată din anul 2013 până în prezent. Potrivit unui sondaj publicat recent – citat de The Sun Daily – populaţia, în procent de 80% respinge aceste modificări legislative, şi consideră că guvernul a anulat un drept câştigat al cetăţenilor ruşi. Ieri – potrivit The New York Times – la Sanct Petersburg au avut loc demonstraţii neautorizate împotriva legii organizate de Partidul Comunist, iar poliţia a intervenit şi a arestat o persoană. Aproximativ 1000 de persoane au protestat miercuri şi în Moscova. La o petiţie lansată pe internet până acum s-au alăturat peste două milioane de persoane.

În timpul dezbaterilor parlamentare, secretarul de presă al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov a anunţat că preşedintele nu a participat la elaborarea legii privind majorarea vârstei de pensionare – scrie Reuters. Mai mulţi analişti – citaţi de cotidianul maghiar Népszava – susţin că prin această manevră Vladimir Putin doreşte să arunce responsabilitatea pentru adoptarea legii asupra prim-ministrului Medvedev, care oricum nu este foarte popular. Dacă în urma protestelor preşedintele va ameliora un pic legea, poate să apară în ochii opiniei publice drept binefăcătorul poporului. Nici politicienii puterii din Partidul Rusia Unită (PRU) nu sunt încântaţi de noua lege, pentru că aceasta le periclitează realegerea, însă nu au voie să formuleze în public critici la adresa actului normativ. Cei care nu au respectat decizia partidului – cum este de exemplu liderul organizaţiei PRU din Yaroslav – au fost demişi.

Premierul Dimitri Medvedev este conştient că subiectul nu aduce popularitate, însă crede că reforma sistemului de pensii din Rusia nu mai suportă amânare. Alexei Navalni, politicianul opoziției care se bucură de cea mai mare popularitate în Rusia, a anunţat că va organiza demonstraţii în toată ţara împotriva legii. Un prim efect al acestor dispute este slăbirea monedei naţionale, care, de la 30 ruble pentru un dolar american a ajuns să fie 60 de ruble şi implicit a crescut prețul benzinei.

În România vârsta de pensionare a fost majorată în anul 2009 printr-o lege iniţiată de Guvernul Boc, care a trecut prin parlament prin asumarea răspunderii. Astfel, vârsta de pensionare a devenit 65 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi (până atunci fusese de 55 de ani pentru femei şi 60 de ani pentru bărbaţi). Ulterior, în decembrie 2010 la solicitarea preşedintelui, parlamentul a reexaminat legea şi vârsta de pensionare pentru femei a fost redusă la 63 de ani.

În ultimul deceniu vârsta de pensionare a crescut simţitor în toată lumea. În Uniunea Europeană (cu excepţia Austriei) nu mai există state în care vârsta de pensionare să fie sub 60 de ani. Mai mult, în viitorul apropiat, vârsta de pensionare se va majora la 67 de ani (pentru bărbaţi) în Germania, Franţa, Danemarca şi Spania. În Marea Britanie se discută posibilitatea creşterii vârstei de pensionare până la 70 de ani. În prezent, cea mai mare limită de vârstă pentru pensionare este în Olanda, de 71-72 de ani.

Székely Ervin, Rador