Bertrand Cavallier a apreciat că a fost corectă intervenţia forţelor de ordine la manifestaţia din 10 august de la Bucureşti

Agenda globală – Realizator: Ianna Ioniţă. Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, generalul-maior în rezervă Bertrand Cavallier, fostul cadru în conducerea Jandarmeriei Naţionale Franceze, în prezent expert al Comisiei Europene pe probleme de ordine şi siguranţă publică, a apreciat că intervenţia forţelor de ordine la manifestaţia din 10 august de la Bucureşti a fost corectă. În perioada 2003-2007, generalul maior în rezervă, Bertrand Cavallier a participat alături de alţi ofiţeri ai Jandarmeriei Franceze la instruirea jandarmilor români, iar la sfârşitul săptămânii trecute, el se afla la Bucureşti la solicitarea Comisiei Parlamentare care anchetează intervenţia jandarmilor din10 august pentru a face expertiză tehnică la manifestaţia din Piaţa Victoriei. Interviul a fost realizat de Daniela Coman.
Reporter: În legătură cu confruntările dintre manifestanţi şi jandarmi în seara din 10 august la Bucureşti, ce credeţi, forţele de ordine au intervenit corect? Aţi identificat manevre periculoase sau greşit executate de jandarmi împotriva manifestanţilor?
Bertrand Cavallier: Am studiat foarte atent transmisiunile televizate. Am fost la Bucureşti pe teren şi am evaluat modul în care au fost efectuate manevrele. După părerea mea şi în baza experienţei mele şi a standardelor europene în materie, Jandarmeria Română a acţionat corect şi coerent. Este adevărat, au existat câteva acte individuale, marginale care le-ar putea fi reproşate jandarmilor, dar în ansamblu intervenţia a fost foarte corectă.
Reporter: Era posibil ca jandarmii să separe grupurile de persoane agresive de masa mare a manifestanţilor paşnici înainte ca situaţia să degenereze?
Bertrand Cavallier: Este foarte dificil de intervenit în mijlocul unei mulţimi. În principiu, mulţimea trebuie ţinută la distanţă. În al doilea rând din momentul în care violenţele se generalizează, se procedează la dispersarea manifestaţiei, nu înainte de a face apeluri repetate ca populaţia să părăsească locul manifestaţiei cât mai rapid, posibil. Dacă este cazul sunt eliberate gaze lacrimogene, iar jandarmii încep să execute mişcări fizice.
Reporter: O parte din manifestanţi a acuzat forţele de ordine că au abuzat de gazele lacrimogene. A fost justificată această acţiune a jandarmilor?
Bertrand Cavallier: Atât în Franţa cât şi în alte ţări europene, folosirea gazelor lacrimogene este considerată rezonabilă. Ai spune că în Franţa folosim grenade cu gaze lacrimogene, în cantităţi mult mai importante decât s-a întâmpat la Bucureşti. După opinia mea, criticile aduse jandarmilor că au folosit prea mult gazele lacrimogene sunt nefondate.
Reporter: Au fost manifestanţi care au declarat că au fost bătuţi de jandarmi, chiar şi după ce au ridicat mâinile. Credeţi că jandarmii au făcut erori în intervenţia lor?
Bertrand Cavallier: Cred că trebuie să fim foarte obiectivi. Trebuie să cunoaştem foarte bine faptele care au avut cu adevărat loc acolo. În linii mari, acţiunea a fost corect organizată şi coordonată, chiar dacă repet, au putut fi observate unele derive individuale foarte limitate de altfel. Acestea ar trebui analizate în cadrul antrenamentelor şi insistat pe faptul că fiecare membru al echipelor de intervenţie trebuie să acţioneze corect în conformitate cu regulamentul in vigoare.
Reporter: În Franţa au loc frecvent manifestaţii de stradă. În ce situaţie jandarmii intervin pentru a dispersa oamenii?
Bertrand Cavallier: Sunt mai multe cazuri. În primul rând când avem de-a face cu manifestaţii neautorizate, forţele de ordine trebuie să li se opună şi să intervină. Mai sunt cazuri în care manifestaţiile degenerează violenţe, iar violenţele sunt intolerabile. Nu putem permite violenţe între oameni şi cu atât mai puţin violenţe împotriva jandarmilor şi poliţiştilor. Toţi au dreptul să fie protejaţi şi în aceste cazuri, mulţimea este dispersată după proceduri precise.
Reporter: În opinia dumneavoastră, care ar fi cele mai importante lucruri de reţinut şi de îmbunătăţit în modul de acţiune a jandarmilor?
Bertrand Cavallier: Mai intâi, toată lumea la toate nivelurile trebuie să realizeze că misiunile de restabilire a ordinii sunt foarte dificile şi foarte complexe. În opinia mea este inacceptabil să fie incriminată Jandarmeria pentru că există pericolul de a fragiliza autoritatea esenţială care are rolul să protejeze şi să asigure coeziunea naţiunii şi a statului. În al doilea rând, Jandarmeria trebuie să primească mijloace suplimentare pentru a se putea antrena. Dotări moderne în materiale şi echipamente pentru a se putea apropia de standardele din ţările occidentale. Pe de altă parte, România ar trebui să aibă în legile penale, nu ştiu exact dacă are deja, prevederi care să pedepsească violenţele la adresa forţelor de ordine.
Reporter: Există în prezent, în societatea românească anumite critici la adresa forţelor de ordine. Cum trebuie gestionată această dezbatere către autorităţi, după părerea dumneavoastră?
Bertrand Cavallier: Într-o democraţie există reguli. Într-o democraţie este inadmisibil să se permita fragilizarea statului, de exemplu prin încercări de forţare a intrării în sediul Guvernului. Aşa ceva este inimaginabil în ţările europene. De asemenea, toată lumea trebuie să respecte autoritatea. Bineînţeles că sunt violenţe peste tot şi în Franţa şi în Germania. Opinia publică le respinge de obicei, nu acceptă astfel de comportamente iar astfel de comportamente primesc întotdeauna un răspuns penal, rapid şi ferm. Forţele de ordine sunt utile, sunt indispensabile în orice societate şi trebuie suţinute. Desigur derapajele nu sunt acceptabile. Rolul lor este să menţină stabilitatea în societate./roprea/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 august