2018. november 14

Megnyitotta kapuit a Gaudeamus nemzetközi könyvvásár a bukaresti Romexpo kiállitási központban

Szerdán megnyitotta kapuit a Gaudeamus nemzetközi könyvvásár a bukaresti Romexpo kiállitási központ központi pavilonjában. A Román Rádió szervezésében megnyilt könyvvásár fő témája: „Románia centenáriuma”. Az évfordulós ünnepnek külön standot szenteltek, amelyen történelmi és irodalmi könyveket mutatnak be, amelyeket a közönség nem vásárolhat meg. A „Románia centenáriuma” stand megszervezését a főváros Polgármesteri Hivatala, a Román Nemzeti Irodalmi Múzeum és Bukarest Municipium Múzeuma is támogatta. A vasárnapig megtekinhető könyvvásárt George Ivaşcu müvelődésügyi miniszter, Ioan Aurel Pop, a Román Akadémia elnöke, a könyvvásár tiszteletbeli elnöke és Georgică Severin, a Román Rádió elnök-vezérigazgatója jelenlétében nyitották meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.14)

Az európai intézmények szintjén nem merült fel Románia lemondása az EU-soros elnökségének átvételéről

Az európai intézmények szintjén nem merült fel Románia lemondása az EU-soros elnökségének átvételéről, mig az Európai Bizottság (EB) bizalmának adott hangot, ami a bukaresti hatóságok szakmai hozzáértését illeti. Margaritis Schinas, az EB szóvivője ismételten megerősitette Jean-Claude Juncker bizottsági elnök üzenetét, aki politikai konszenzust szorgalmazott nemzeti szinten az EU román elnökségének betöltése előtt és alatt, hogy Románia teljesithesse e megbizatást. E kérés továbbra is érvényes, fűzte hozzá Margaritis Schinas, megemlitve Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének keddi nyilatkozatát is, amelyben kifejezésre jutatta a bukaresti hatóságok iránti bizalmát.Az európai intézmények közreműködnek a román hatóságokkal a jövő évi, nagyszebeni európai csúcstalálkozó lehető legjobb körülmények közötti megszervezésért. Az elhangzott megjegyzésre azt követően került sor, hogy Finnország készségének adott hangot – egyes sajtóhirek szerint -, hogy Románia helyett  átveszi az EU Tanácsának féléves soros elnökségét. A román külügyminisztérium leszögezte, hogy Románia felkészült e mandátum átvételére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.14)

A képviselőház az igazságügyi törvényeket módosító sürgösségi kormányrendeletet fogadott el

A képviselőház elsőházként szerdán elfogadta az igazságügyi törvényeket módosító sürgösségi kormányrendeletet, melynek értelmében a birákat felmenthetik tisztségükből, amennyiben nem tesznek tanubizonyságot jó hirnevükről. A képviselők megszavazaták azt a módositójavaslatot is, amely előirányozza a titkos szolgálatok és az igazságügyi intézmények között megkötött jegyzőkönyvek titkosítás alóli mentesítését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.14)

A honatyák törvénytervezetet fogadtak el titkosszolgálati lehallgatásokból származó bizonyítékok érvényelenitésre

A képviselőház törvénytervezetet szavazott meg, amely érvényteleniti a titkosszolgálati lehallgatásokból származó bizonyítékokat, amelyeket az ügyészek egyes korrupciós dossziékban használtak fel és ezek alapján jogerős ítéleteket hoztak az utóbbi 13 évben. A jogszabály-tervezet több száz itéletet törölne, ide értve a Liviu Dragnea szociáldemokrata vezetővel kapcsolatos dossziét is. A képviselőház szerdai szavazata miatt minden bizonnyal fokozódik majd az Európai Unió aggodalma annál inkább, hogy az Európai Bizottság egy nappal korábban elmarasztalta Románia eljárásait, amelyeket az igazságügy függetlensége és a demokrácia meggyengitésének irányában tesz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.14)

Romániában 4,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés az első három negyedévben

Romániában 4,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az első három negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest, közölte szerdán az országos statisztikai intézet. A felújításoknál 4,7 százalékos növekedést jegyeztek, mig a karbantartási munkálatok volumene 5,9 százalékkal nőtt.Tavaly egész évben a román építőipari termelés volumene 5,4 százalékkal csökkent 2016-hoz viszonyítva. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.14)

Rozália Gănciulescu, RADOR