Târgul de Carte Gaudeamus

Realizator: Evenimentele de lansare şi întâlnirile cu scriitorii au adunat astăzi la Târgul Gaudeamus sute de vizitatori. Până acum, ziua de astăzi a înregistrat un record de vânzări. Una dintre cele aşteptate cărţi o are drept personaj principal pe fosta primă doamnă a Americii, Michelle Obama.
Reporter: Dintr-un tată instalator şi o mamă casnică, în 1964, într-o familie modestă, avea să se nască una dintre cele mai puternice femei din lume. Astăzi, Michelle Obama este cea mai vânată autoare de la Gaudeamus.
Reporter: Autobiografia a fost ţinută departe de ochii cititorilor până la lansarea globală. În afară de traducători şi redactori, nimeni nu a avut acces la manuscris. Târgul Gaudeamus face mulţi oameni fericiţi. Deşi sunt puţini tinerii care preferă cartea în locul îngheţatei, oferta pentru copii şi adolescenţi este bogată.(…) Ultimele statistici ne plasează pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte lectura. Dacă 60% dintre români nu au deschis nicio carte în ultimul an, jumătate dintre ei declară că citesc poezii.
Andrei Novac, scriitor: Indiferent cât de mult se închid anumite spaţii, ele pot fi eliberate datorită dorinţelor pe care le avem în momentul în care îndeplinim un act artistic, aşa cum este poezia.
Reporter: Radio România, organizatorul târgului de carte, a lansat o colecţie impresionantă: „Istoria românilor în 100 de momente esenţiale”. Pe site-ul eualegromania.ro pot fi găsite toate materialele.
Georgică Severin, preşedinte director general al Societăţii Române de Radiodifuziune: Poate fi descărcat în mod legal, mă mândresc că Radio România aduce o contribuţie remarcabilă sărbătoririi Centenarului României.
Reporter: Tema de anul acesta este Centenarul Marii Uniri, precum şi celebrarea celor 90 de ani de la prima emisie Radio România. În parteneriat cu Televiziunea Română, târgul reuneşte 300 de expozanţi şi peste 900 de evenimente./gpodea

 

TVR 1 (16 noiembrie)