Radiojurnal – Realizator: Cristian Bâcâin – Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va adopta bugetul în şedinţa de mâine şi că până atunci vor fi lămurite şi problemele care îi nemulţumesc pe primari. De altfel, ieri a avut loc o nouă întâlnire a acestora cu ministrul finanţelor, dar şi cu liderul PSD pe tema bugetului. Deşi Liviu Dragnea a anunţat, la sfârşitul întâlnirii, că toate administraţiile locale vor avea cel puţin veniturile de anul trecut, mai mulţi primari rămân nemulţimiţi de alocări. Cătălina Creţu are detalii.
Reporter: După patru ore de discuţii, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nicio localitate nu pierde bani în acest an. Mai mult, el a spus că adminstraţia locală va primi cu 27% mai multe fonduri faţă de anul trecut.
Liviu Dragnea: Este o creştere de 27% din cote defalcate din impozitul pe venit şi din TVA, care va veni către administraţia locală faţă de anii precedenţi. Guvernul va aloca sumele necesare dacă cumva vreo localitate sau vreun judeţ, prin sarcinile pe care le primeşte, nu le acoperă. Pe mine mă interesează ca bugetul pentru toată capitala să crească şi creşte, iar cum se împart banii între Primăria Capitalei şi primarii de sectoare trebuie să decidă ei şapte.
Reporter: Liderul PSD a mai anunţat că primarul general, Gabriela Firea, şi edilii de sectoare ar urma să se întâlnească la Ministerul de Finanţe astăzi, când vor continua discuţiile despre buget şi în coaliţia de guvernare. Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoiţă, spune însă că abordarea Guvernului în ceea ce priveşte împărţirea banilor este greşită.
Robert Negoiţă: Faţă de 2018 nu pierdeţi bani. Nu e în regulă deloc, atâta vreme cât toate au crescut, salariile au crescut, costurile au crescut exponenţial. Administraţia publică locală, în general, are de pierdut enorm.
Reporter: De altfel, primarii marilor oraşe spun că o creştere a bugetelor este nesemnificativă dacă primăriilor li se vor transfera şi cheltuielile sociale. Şi Primăria Capitalei a anunţat că bugetul pentru acest an este cu un sfert mai mic decât cel de anul trecut. Mâine, Guvernul ar urma să adopte proiectul de buget pe 2019./schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 februarie)