RFI: Noi proteste în Capitală. Actori de la TNB, solidari cu magistrații

Au fost din nou proteste în București. Peste 2000 de oameni s-au strâns, aseară, în Piaţa Victoriei, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de OUG 7 şi Secţia de anchetare a magistraţilor. Oamenii atrag atenția că subiectele de pe agenda publică vizează deţinuţii şi justiţia, iar problemele importante sunt ignorate. Un alt protest a avut loc pe treptele Teatrului Naţional din Capitală. Mai mulți actori, printre care Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ. Mihai Călin și Marius Manole au cerut abrogarea OUG 7, de modificare a legilor justiţiei. Protestul actorilor a avut loc înainte de reprezentanția de duminică seară.

Actualizare: Protestatarii din Piața Victoriei au plecat pe jos spre Ministerul Justiției. Ei au scandat „PSD, ciuma roșie”, „Justiție, nu corupție”, „Tudorel, demisia”, „Jos comunismul”. În momentul în care au ajuns în Piața Universității, ei au aplaudat protestul actorilor. În jurul orei 21h30, coloana de manifestanți a ajuns în fața Ministrului Justiției, unde au scandat „Demisia”, „Hoții”, „Justiție, nu corupție”. Protestul s-a încheiat în jurul orei 22:00.

În jur de  2000 de persoane se aflau în Piaţa Victoriei la ora 19.30, potrivit G4Media. Oamenii sunt solidari cu magistraţii din peste 80 de instanţe care au protestat în ultimele zile faţă de ultimele modificări ale legilor justiţiei. Protestarii spun că vor ieşi în stradă până la abrogarea OUG 7 și desfiinţarea secţiei speciale pentru magistraţi.La 19h30, aceștia  au plecat în marș spre Ministerul Justiției. Aceștia vor trece și prin fața Palatului Parlamentului.

Un alt protest are loc pe scările Teatrului Național. Mai mulți actori protestează față de modul în care justiția este făcută scrum, față de modul în care e condusă România, după cum a declarat actorul Victor Rebengiuc. Protestatarii aveau o bucată mare de pânză pe care scrie „Tudorele, abrogă OUG 7”. „Haideți să ne luăm țara înapoi, oameni buni! Că în curând n-o să mai putem”, a afirmat și Marius Manole, citat de G4Media. De altfel, actorul Marius Manole este cel care de fapt a anunţat în cursul acestei săptămâni intenţia artiştilor de a se solidariza cu manifestaţiile organizate de magistraţi pe tema Ordonanţei de modificare a legilor justiţiei.  Actorii de la Teatrul Național fac apel la actorii de la alte teatre, dar și la alții să protesteze.

https://www.rfi.ro/social-109656-noi-proteste-capitala-actori-de-la-tnb-solidari-cu-magistratii

RFI – 3 martie 2019