Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi supus pentru a treia oară la vot

Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi supus pentru a treia oară la vot în Parlamentul de la Londra astăzi. Acordul a fost respins de două ori, ceea ce a forţat Guvernul să ceară o amânare a Brexitului care ar fi trebuit să aibă loc astăzi. Camera Comunelor va dezbate doar o parte a înţelegerii negociate cu Uniunea Europeană, care acoperă aspectele economice ale separării, perioada de tranziţie, drepturile cetăţenilor, dar şi controversatul backstop irlandez. Nu va fi supusă la vot şi declaraţia politică ce vizează viitorul relaţiei dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană. Dan Vasiliu transmite din Londra.

Reporter: Săptămâna trecută, liderii europeni au avertizat Regatul Unit că, dacă nu adoptă acordul de ieșire din blocul comunitar până la finalul acestei săptămâni, Brexitul va avea loc pe 12 aprilie, și nu pe 22 mai, așa cum s-ar întâmpla în cazul unui vot favorabil. Dar, pentru că președintele Camerei Comunelor a decis că acordul nu mai poate fi readus în Parlament fără schimbări semnificative, guvernul a apelat la un artificiu legal și a separat acordul de ieșire care conține condițiile negociate ale separării de declarația politică ce vizează viitorul relației dintre cele două părți.

Deoarece legislația britanică în privința Brexitului prevede că acordul de ieșire din Uniune nu poate fi ratificat decât dacă întregul pachet este aprobat de Parlament, adică inclusiv declarația politică, votul de astăzi nu ar face decât să satisfacă cerința liderilor europeni și să mute data Brexitului la 22 mai. Chiar și așa este posibil ca Guvernul să sufere o nouă înfrângere, pentru că deputații nord-irlandezii au anunțat că vor vota împotrivă din cauza backstop-ului. Același lucru l-a anunțat și liderul laburist Jeremy Corbyn.

Jeremy Corbyn: Vom vota împotriva moțiunii. Ceea ce încearcă premierul să facă este ceva ce în ianuarie a negat că va face, și anume să separe acordul de ieșire de declarația politică, de viitoarele angajamente. Nu poţi să faci acest lucru pentru că așa vom fi legați la ochi când va avea loc Brexitul şi nu vom ști ce va urma, a declarat Jeremy Corbyn la BBC./mnecula/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 martie