Participare în premieră a României la Bienala Internaţională a Meseriilor de Artă şi Creaţie, de la Paris

România, prezentă pentru prima dată cu spațiu expozițional la Bienala Internațională a Meseriilor de Artă și Creație, care se desfășoară în acest weekend în capitala franceză. Această participare a fost obținută după doi ani de demersuri și eforturi – înțelegem – care au fost depuse de Institutul Cultural Român și ambasada noastră din capitala Franței. Apropo de Franța, de acolo ne salută chiar acum, de de lângă Arcul de Triumf, de la o măsuță discretă de la Café de Berlin, corespondența noastră Daniela Coman.
Reporter: Peste 500 de creatori din toată lumea și peste 10 țări cu expoziții naționale se dezvăluie publicului în generosul spațiu de 13.500 de metri pătrați al Grand Palais, o construcție unică și spectaculoasă de aceeași vârstă cu celebrul Tour Eiffel, ridicat acum 130 de ani cu ocazia Expoziției Universale din 1889.
La Bienala de Meserii de Artă și Creație de la Paris pot fi admirate obiecte de manufactură, de artizanat, realizate grație unor meserii și meșteșuguri tradiționale care au trecut testul timpului, transformându-se și adaptându-se cu trecerea anilor și schimbarea oamenilor și a vremurilor. Că vorbim de porțelanuri, sticlă, obiecte de mobilier, corpuri de iluminat, bijuterii, chiar articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, toate obiectele expuse zilele acestea la Paris sunt veritabile creații de artă, chiar dacă multe dintre ele pot avea și valoare funcțională. Meseria adusă la nivel de excelență în transformarea oricărui material în obiect, îmbinarea dintre artizanat și design, meșteșugul adus în contemporaneitate. Fiecare obiect este o descoperire uimitoare și o încântare pentru orice vizitator.
Cinci artiști români și-au expus creațiile pline de imaginație. Radu Abraham este unul dintre ei.
Radu Abraham: Eu fac design de obiect; practic, mă folosesc de tâmplărie și confecții metalice ca să realizez obiectele pe care le gândesc. Obiectele sunt toate realizate de către mine într-un mic atelier pe care îl am împreună cu niște prieteni la Cluj, echipat cu nişte utilaje de lemn și metal.
Colecția se numește „Form before function” tocmai din cauză că am încercat să pun accentul mai mult pe aspect și funcția să cadă pe plan secundar. Pot fi niște măsuțe, niște sisteme de depozitare – niște „side object”-uri le-aș numi eu. Dar în același timp ele cred că merg într-o zonă sculpturală și pot să funcționeze la fel de bine și ca decor. Dar cred eu că prin personalitatea pe care o au, ele în sine ating un alt scop și cumva funcția lor se schimbă.
Reporter: Iar Adina Marin este creatoare de bijuterii cu totul și cu totul originale:
Adina Marin: Am venit cu o colecție de bijuterii care se numește „Enchant & delight”, și plecând de la această colecție de bijuterii din lână şi cupru am făcut și două obiecte din zona de artă. Sunt două bijuterii supradimensionate, ca să arăt un pic mai bine relația dintre cele două materiale, cupru și lână. Încerc întotdeauna să merg cumva pe muchia dintre cele două: artă și bijuterie, utilitate, înfrumusețare…
Reporter: Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, explică ce înseamnă pentru noi prezența la acest eveniment de excepție:
Luca Niculescu: Este un lucru extraordinar, pentru că este una dintre cele mai mari manifestări care înglobează artizanatul, creația, industriile creative. Sunt 10 țări pe această alee centrală. România deschide balul – dacă vreți să spunem așa. Avem cinci artiști români extraordinari, care au lucrat materiale tradiționale, materiale clasice; avem ceramică, avem bijuterii făcute din cupru și din lână, amestecând tradiția cu modernitatea.
Reporter: Pe lângă expoziție, artiștii și publicul pot participa la conferințe și dezbateri, demonstrații de lucru, vizite ghidate sau ateliere dedicate copiilor./cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai)