Reacţii la afirmaţiile premierului bulgar Boiko Borisov privind pesta porcină

Ministerul român de Externe consideră „nefericite” afirmaţiile premierului bulgar Boiko Borisov, potrivit căruia „turiştii români ar fi adus pesta porcină în Bulgaria”.

Ministerul de Externe arată pe o reţea de socializare că nu poate „să nu manifeste surprindere şi dezamăgire” pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiştii români, mai ales în condiţiile în care aceştia contribuie în mod substanţial la Produsul Intern Brut al Bulgariei.

Premierul bulgar a făcut respectivele declaraţii în faţa primarilor localităţilor unde s-au amplificat protestele faţă de sacrificarea preventivă a porcilor, după cum ne-a transmis corespondentul nostru la Sofia, Petio Petkov:

Reporter: Boiko Borisov a declarat „sunt sigur că turiștii români au adus pestă porcină în Bulgaria”. Zilnic, 57.000 de automobile intră prin Podul dunărean. „Nu avem ce face, /…/ oamenii; se plimbă, mănâncă și aruncă gunoaie, iar noi curățăm, curățăm”. Săptămâna trecută, șeful Agenției pentru securitate alimentară Damian Iliev a declarat însă că mistreții din România au adus pesta în Bulgaria.

Borisov a promis echivalentul a 150 de euro pentru fiecare animal sacrificat. După cum informează siteul /…/, în piaţa oraşului Pazardjik a fost întâmpinat cu fluierături şi scandări „demisie”, „afară”, „sacrificați-ne pe noi animalelor”. Pentru prima dată de mulți ani, nu au fost transmise pe Facebook imagini de la o vizită de lucru a primului ministru./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 august