2019. augusztus 6

A pénzügyminisztérium közölte az idei első költségvetés-kiigazitás tervezetet

A tervezet szerint egyes minisztériumoktól jelentős összegeket vonnak meg, mig az önkormányzatok pluszösszegekbe részesülnek. Igy, kevesebb pénzből kell gazdálkodnia majd az oktatási, az európai alapokért felelős és a kutatási tárcának. A tanügyminisztérium költségvetése 1,03 milliárd lejjel, az európai alapokért felelős minisztériumé 681,9 millió lejjel, a kutatási tárca büdzséje pedig 369,1 millió lejjel csökken. A szállításügyi minisztérium költségvetését 128,8 millióval, az üzleti szféráért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős tárcáét 243 millióval, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumét 310,4 millió lejjel szoritják le, és 143,6 millió lejjel csökkentik a kormányfőtitkárság költségvetését is. Ezzel szemben a helyi önkormányatoknak szánt ősszeg 4,4 milliárd lejjel növekszik. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint az idei költségvetési kiigazítással Románia tiszteletben tudja tartani a vállalt 2,76%-os költségvetési hiánycélt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.06)

Mugur Isărescu bankkormányzó figyelmeztetett: az infláció több min 3,5%-os marad az év végéig

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója felhivta a figyelmet arra, hogy az év végéig az infláció megörzi a 3,5 százalék fölötti szintet, ami túllépi a jegybank által kijelölt felsőhatárt. Isărescu szerint az idei állami költségvetés viszonylag feszült, de a BNR támogatja a kormány erőfeszitéseit, amelyeket a vállalt költségvetési hiánycél betartásáért tesz. Az első félévben a költségvetési hiány 1,94% volt a GDP-vel arányosan. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.06)

Beiktatták tisztségébe a Román Csendőrség új parancsnokát

Beiktatták tisztségébe a Román Csendőrség új parancsnokát, Constantin Florea dandártábornokot. Mihai Fifor ideiglenes belügyminiszter a beiktatási ceremóniát követően meggyőződésének adott, hogy a csendőrség új vezetője elsősorban az állampolgárok biztonságára és az intézménybe vetett bizalom megerősítésére összpontosit. „A Román Csendőrség a belügyminisztérium legfőbb katonai struktúrája, megkérdőjelezhetetlen feladata a közrend biztosítása. Elvárom, hogy a jövőben a becsület, a felelősség és a törvények tiszteletben tartása legyen minden küldetés irányadója”, irta Facebook bejegyzésében Mihai Fifor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.06)

Komoly ellenörzésekre számithatnak a személyszállitók

A helyhatóságok nagyszabású ellenörzésekbe kezdenek és elsősorban a személyszállitással foglalkozó fizikai személyeket, illetve cégeket vesznek górcső alá. Az akció főleg a vasútállomások környékére és a gépjárművek útvonalaira összpontosul. A caracali ügy nyomán a belügyminisztérium vezetősége úgy döntött, hogy az ország megyéiben alapos ellenörzésnek vetik alá a személyszállitókat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.06)

Két földrengés rázta meg Vrancea környékét

Két földrengés volt kedd hajnalban Vrancea szeizmikus térségben. Az első kéregmozgás 00:05-kor következett be és a Richter skála szerint 4,1 erősségű volt, mig a másodikat 05:23-kor mérték és 3,8 erősségű volt. Az országos földfizikai intézet szerint az első földrengés érezhető volt a közelben található Odobeşti, Panciu, Oneşti, Tîrgu Ocna és Slănic-Moldova városokban, mig a második rengés az epicentrumohoz közel fekvő városokban – Nehoiu, Kovászna, Bodzaforduló, Kézdivásárhely ésVălenii de Munte – éreztette hatását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.06)

Rozália Gănciulescu, RADOR