2023. július 5.

Klausa Iohannis államfő kihirdette az oktatási törvényeket

A Cotroceni-palotában tartott ünnepségen az állami intézmények számos képviselője, köztük miniszterek, parlamenti képviselők és alkotmánybírók vettek részt. Ezzel lezárult azon dokumentumok jogalkotási folyamata, amelyekbe átültették a „Művelt Románia” elnöki projektet. Az ősszel életbe lépő új oktatási törvények tartalmaznak néhány ellentmondásos rendelkezést is a középiskolai felvételivel, a súlyos cselekményeket elkövető tanulók ideiglenes kizárásának lehetőségével, valamint a vallás érettségi fakultatív tantárgyként való bevezetésével kapcsolatban. Ami az egyetemi oktatást illeti, az egyik legvitatottabb rendelkezés a rektori mandátumokra vonatkozik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

Az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség nem mond le a tiltakozásról

Az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség nem mond le a tiltakozásról és bejelentette, hogy csütörtökön 12:00 és 12:30 között, a tevékenység megszakítása nélkül, újabb sztrájkőrséget állnak az egészségügyi egységeknél. A Szövetség a múlt héten elfogadott sürgősségi rendelet módosítását kéri, pontosabban a hatályos bértörvény teljes körű alkalmazását minden egészségügyi dolgozó esetében, de ugyanakkor béremelést is követel. A szakszervezeti tagok úgy vélik, hogy így megoldódnának a jelenlegi fizetéskülönbségek, amelyek befolyásolják a 2018-as szinten zárolt, munkakörülményekre, váltásban ledolgozott órárka fizetett, valamint az ügyeleti órákért járó bérpótlékot és az étkezési juttatást. A szövetség tájékoztatása szerint közel 1400 orvos közölte lemondási szándékát az ügyeleti órákra vonatkozó egyéni munkaszerződésről, és mintegy 6400 alkalmazott jelezte, hogy valószinüleg nem fog váltásban, szabad- és ünnepnapokon dolgozni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

A 14 év alatti kiskorú román állampolgárok csak útlevéllel utazhatnak külföldre

Az Országos útlevél-igazgatóság ismételten felhivja a figyelmet arra, hogy a 14 év alatti kiskorú román állampolgárok csak útlevéllel utazhatnak külföldre. A 14 éven felüli kiskorúak személyi igazolvánnyal is utazhatnak az Európai Unió azon államaiba vagy más országokba, amelyek elismerik ezt az okmányt, mint utazási dokumentum. A hatóságok arra is figyelmeztetnek, hogy a születési anyakönyvi kivonat nem olyan dokumentum, amely lehetővé teszi az országból való kilépést, és azt javasolják a román állampolgároknak, hogy a Külügyminisztérium honlapján tájékozódjanak arról, milyen körülmények között utazhatnak az adott államban. Például egyes országok nem fogadják el az egyszerű ideiglenes útlevelet. Az útlevél kiállítására irányuló kérelmet bármely, erre kijelölt közszolgálatnál lehet benyújtani, lakóhelytől függetlenül, általában online-időpont egyeztetése alapján, és a kiállítási időszak mindössze néhány nap.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

Marcel Ciolacu miniszterelnök folytatta berlini látogatását

Marcel Ciolacu miniszterelnök németországi látogatása szerdán az üzleti szféra és a parlament képviselőivel tartott találkozóval folytatódott. A román kormányfő a Bundestag székházában Katrin Göring-Eckardt asszonnyal, a Német Szövetségi Köztársaság parlamentjének alelnökével és a német parlament fontosabb képviselőcsoportjainak vezetőivel találkozott. Marcel Ciolacu berlini látogatása alkalmából külön kihangsúlyozta a Románia és Németország közötti együttműködés fontosságát és az abban rejlő jelentős lehetőségeket, lévén hogy Németország Románia legfontosabb kereskedelmi partnere. Németország érdeklődést tanusitott a petrolkémiai befektetések iránt, tekintettel a romániai földgáz- és kóolaj-készletek feltárására. Így a német cégek egyik célpontja a műtrágyaipar. Németország másik érdeklődési területe Románia építőanyag-ipara, és érdeklődését azzal indokolta, hogy nemsokára megkezdődik Ukrajna újjáépítése és Románia a külföldi cégek kapuja lesz. A miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy orzágunk számos saját forrással rendelkezik és az energia területén is olyan projektek vannak, amelyek Romániának meghatározó szerepet biztosítanak a térség stabilitásában. Olaf Scholz, Németország kancellárja meggyőződésének adott hangot afelöl, hogy ez a látogatás új fejezetet nyít a román-német kapcsolatokban.A kétoldalú találkozón terítékre került a NATO keleti szárnyának biztonsága és a jövő heti vilniusi NATO-csúcstalálkozó is. Olaf Scholz kancellár kifejezetten köszöntet mondott Romániának azért a határozott fellépéséért, amelyet a szomszédos ország, Ukrajna orosz inváziója ellen tanusitott. Ugyanakkor példaértékűnek nevezte a NATO keleti szárnyának megerősítéséhez nyújtott román támogatást is, kiemelve, hogy Románia fontos szövetséges és megbizható partner. A német kancellár ugyanakkor kijelentette, támogatja Romániát, hogy még az idén teljes jogú tagja legyen a schengeni övezetnek, mert már eddig is különös erőfeszítéseket tett a schengeni térséghez való csatlakozásért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

Rozália Gănciulescu