2023. november 29.

A szenátus megvonta Florin Cîțu mentelmi jogát

A szenátus a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kérésére megvonta szerdán Florin Cîțu korábbi miniszterelnöki jogát, így a DNA vádat emelhet ellene a koronavírus-járvány idején eszközölt vakcina-megrendelések ügyében. A szenátusban 90-en szavaztak Cîțu mentelmi jogának megvonása mellett, ketten ellene, hárman pedig nem szavaztak. Florin Cîțu volt miniszterelnök mellett, többek között Vlad Voiculescu és Oana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek is korrupcióellenes ügyészek célkeresztjébe kerültek. A vád szerint a román állam feleslegesen vásárolt nagy mennyiségben oltóanyag-adagokat, a kár pedig meghaladja az egymilliárd eurót. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Németországban kapták el Cătălin Cherecheș nagybányai polgármestert

Az öt év letöltendő börtönbüntetés elől az országból elmenekült Cătălin Cherecheș nagybányai polgármestert kedden este Németországban kapták el és vették őrizetbe, miután a román hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a nevére. Elfogásának körülményei is napvilágot láttak: a nagynénjével óránkénti 200 kilométeres sebességgel száguldott az augsburgi vonatállomás felé, ahonnan egy szerelvényen el akarta hagyni Németországot, a rendőrök összehangolt akciója nyomán azonban ez a terve már meghiúsult. Cătălin Cherecheș szökésben lévő nagybányai polgármestert az augsburgi vasútállomás környékén fogták el, miközben megpróbált elmenekülni Németországból. Egy nagynénjével volt, akivel 200 km/órás sebességgel hajtott a vasútállomásra. Amikor megérkeztek az állomásra, megpróbáltak kiszállni az autóból, és végül taxiba szállt, ekkor fogták el a bajor rendőrök és a helyi szervezett bűnözés elleni ügyosztály munkatársai. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

A képviselőház elfogadta a szökésben lévő elítéltek büntetésének szigorítására vonatkozó törvényt

Elfogadta a képviselőház szerdán a szökésben lévő elítéltek büntetésének szigorításáról rendelkező törvényt. A tervezetet a 329 tagú ház jelen lévő képviselői közül 230-an támogatták, hárman ellene szavaztak, egy képviselő tartózkodott. A büntető törvénykönyvet módosító jogszabály értelmében 6 hónaptól 3 évig terjedő halmazati büntetés róható ki azokra a jogerősen elítélt személyekre, akik 7 napon belül nem jelentkeznek, hogy megkezdjék büntetésük letöltését. Ugyanekkora halmazati büntetéssel sújthatók azok az elítéltek, akik megszöknek fogva tartásuk helyéről. „A törvényt az elítélt szökevény Cherechesre éppúgy alkalmazni fogjuk, mint bármely más szökevényre” – mondta Alina Gorghiu igazságügyi miniszter. A jogszabály azt követően lép életbe, hogy Klaus Iohannis államfő kihirdeti. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Borbély László államtanácsost választották meg az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat elnökévé

Borbély Lászlót, a kormány államtanácsosát választotta meg közgyűlésén elnökévé az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat (ESDN) – jelentette be szerdán a kormány fenntartható fejlődés főosztálya. A közlemény szerint a 20 éve megalakult, 40 ország több mint 400 tagszervezetét tömörítő ESDN az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség egyik legbefolyásosabb egyesülete a fenntarthatóság területén. Az egyesület a tanulásnak és a jó megoldások tapasztalatcseréjének ad szervezeti keretet a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos nemzeti stratégiák előkészítése és végrehajtása terén. Az ESDN emellett páneurópai párbeszéddel ösztönzi a fenntartható fejlődés népszerűsítését, valamint szakmai tanácsokkal látja el a politikai döntéshozókat európai, országos és regionális szinten. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Hosszú hétvége kezdődik Romániában a nemzeti ünnep alkalmából

Négynapos hosszú hétvége kezdődik csütörtökön Romániában, ugyanis november 30-a és december 1-je is hivatalos munkaszüneti nap. Romániában 2012 óta hivatalos ünnepnap november 30-a, Szent András ünnepe, az evangéliumot a Fekete-tenger térségében hirdető apostol emléknapja. A román ortodox egyház ugyanis ezen a napon ünnepeli azt, hogy a román nép „már kétezer éve” felvette a kereszténységet. Pénteken, december elsején ünneplik Romániában az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés évfordulóját, amely kiáltványt fogadott el Erdély és a Román Királyság egyesüléséről. December 1-je 1990 óta Románia nemzeti ünnepe. A nagy bevásárlóközpontok többségében vasárnapi nyitvatartási rend lesz érvényben. Az Erdélyt az ország déli részével összekötő két legforgalmasabb országút (DN1 és DN7) hegyvidéki szakaszairól (a hétvégékhez hasonlóan) már szerdától kitiltották a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Andrei Demeny