2023. szeptember 21

Társadalmi szervezetek képviselőivel egyeztetett a kormány a költségvetési takarékosságot előíró törvényről

A kormányülést megelőzően az intézkedéscsomagot megvitatták a Társadalmi Párbeszéd Háromoldalú Tanácsában is, amely a végrehajtó hatalom, a munkaadók és a szakszervezetek képviselőiből áll. A közszolgálati rádió ma reggeli hírműsorában, Andrei Serban szerkesztő számolt be a tárgyalások eredményeiről:

A Victoria-palotában tartott megbeszélés után a munkáltatók elégedettnek tűnnek, mert ígéretet kaptak arra, hogy az új adóintézkedéseket 2024. január 1-jétől hajtják végre. A vendéglátóipar áfája sem fog változni, ami jót tesz az ágazatban működő vállalatoknak, amint arra Florin Jianu, a munkáltatók képviselője is rámutatott.

A szakszervezetek elmondták, hogy nem elégedettek azzal, hogy az üdülési utalványokból csak a 8000 lejes bruttó fizetés alatt kereső költségvetési alkalmazottak kapják meg, és kevesellik azt az összeget is, amellyel az ebédjegyek értékét kívánják megemelni. Szerintük a végrehajtó hatalom nem sokat fog nyerni, és ez az intézkedés ösztönözni fogja az adócsalást a kereskedelemben és a turizmusban. Az Alfa Kartell nevében Bogdan Hossu elmondta, hogy október elsejétől a minimálbér 3300 lejre emelkedik, ahogyan arról a kormány tájékoztatta, és hogy ezt követően újabb találkozót tartanak, hogy megvitassák a minimálbér új értékét, az erről szóló rendelkezés 2024. január elsejétől lép érvénybe. (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis elnök jó irányba tett lépésnek tekinti a kormánynak az ország hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságát biztosító költségvetési intézkedési tervezetét

Az államfő szerint azonban a hosszú idő alatt felhalmozódott problémákat nem lehet egyszerre megoldani

Klaus Iohannis: Lépéseket kell tenni, nem tehetünk továbbra is úgy, mintha a közpénzeket gyakran nem túl nagy hatékonysággal költenénk el, nem hunyhatunk szemet az adócsalás felett, és nem hagyhatjuk, hogy bizonyos források, amelyeknek a helyi költségvetés számára kellene rendelkezésre állniuk, kihasználatlanul maradjanak. Hogyan lehet ezt megtenni? Természetesen van egy művészet, amit a kormánynak fel kell fedeznie, és ki kell találnia azokat az intézkedéseket, amelyek rövid távon is megoldják a problémát, de a rendszerszinten jelentkező működési zavarokat is kiküszöbölik. (Radio România Actualităţi)

Az éjszaka gázrobbanás történt Călimănești község körzetében

Súlyos munkabaleset történt az éjszaka a moldvai autópálya építkezésén. A balesetnek kilenc sérült volt, közülük négyen meghaltak. Erős robbanás történt, majd heves tűz keletkezett a Vrancea megyei Călimănești község területén áthaladó gázvezetéknél, ahol az A7-es autópálya egy szakaszán is dolgoznak. A lángok olyan nagyok voltak, hogy a mentőalakulatoknak csak a tűz eloltása után, mintegy három órával később sikerült megtalálniuk a négy alkalmazott elszenesedett holttestét, mert kezdetben úgy gondolták, hogy csak öt ember sérült meg. A nagy munkagépekből csak égett lemezdarabok maradtak. A baleset oka egyelőre nem ismert. A nyomozók jelenleg is vizsgálódnak. Gabriel Sava, a közszolgálati rádió tudósítója így számolt be a részletekről a rádió ma reggeli hírműsorában:

Hajnali 1 óra 12 perc körül történt a robbanás, majd a tűz, és a lángok akkorák voltak, hogy több tucat kilométerről is látni lehetett őket, és Mărășești, Panciu vagy Pufești lakosai felriadtak álmukból, és hívták az egységes segélyhívó számot, a 112-t, először nem tudták, mi történt. Valójában körülbelül 30 perccel a tragédia bekövetkezte után RO-ALERT üzenetet küldtek a lakosságnak a nagy füstkibocsátás miatt, és arra kérték őket, hogy kerüljék el a környéket.

Az Adjud kórházba kezdetben öt áldozat érkezett. Egy 61 éves férfit, akinek a teste 65%-án égési sérülések keletkeztek, a mentőszolgálat orvosával együtt a bákói repülőtérre szállított, ahonnan egy SMURD helikopter vette fel, hogy a bukaresti „Bagdasar-Arseni” kórházba szállítsa. A második áldozatot, egy 53 éves férfi, aki szintén testének 40%-án égési sérüléseket szenvedett, a SMURD helikoptere vette fel és szállította a Floreasca kórházba. A tragédia helyszínén a DN 2-E 85-ös úton több mint egy órán át lezárták a forgalmat, hogy a mentőcsapatok könnyen hozzáférhessenek, de a közlekedők biztonsága érdekében is. A tűzoltók csak a tűz eloltása után fedezték fel a négy elhunyt áldozatot, és az első információk szerint a fúrás során a Transgazhoz tartozó gázvezetéket is eltalálták, ekkor történt a robbanás. A vörös színjelzésű beavatkozási tervet hajnali fél kettőkor aktiválták 2 órára.

Florin Olaru, a Vreancea megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének szóvivője szerint az „Anghel Saligny” Sürgősségi Felügyelőségtől, valamint a megyei mentőszolgálattól öt mentőautót küldték a helyszínre. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin – RADOR