2021. december 27

Az Európai Bizottság gazdasági előrejelzése Romániára vonatkozóan

Az Európai Bizottság gazdasági előrejelzése szerint Románia 2021-ben 7 százalékos GDP növekedést könyvel el, miközben az egész Európai Unióban átlagosan 5 százalékos lesz a gazdasági növekedés. Az Európai Bizottság szerint, bár az adatok bíztatóak, az EU gazdaságára – ide értve Románia gazdaságát is – kihat a termelési szektor nyersanyag hiánya, az infláció mérete és a kilátástalan járvány-helyzet, és ez a tendecia 2022-ben is folytatódik. Romániában, a többi tagállamhoz hasonlóan, jövőre 51%-os, 2023-ban 5,2%-os GDP-növekedés mérséklődése lesz érezhető. A fogyasztás idén is 7,5%-kal nő, de jövőre jelentősen visszaesik, a növekedés nem haladja meg a 4,2%-ot, amit befolyásol az infláció növekedése is, amely 2021 végére eléri a 4%-ot és ugyanennyi marad a jövő évben is az energia-, olaj- és élelmiszerárak növekedése miatt. Általánosságban elmondható, hogy Románia adatai az uniós átlaghoz képest magas gazdasági növekedést mutatnak. Románia adatai az európai átlagot meghaladó növekedést mutatnak a gazdasági egészség kiszámításánál használt többi mutató esetében is, kezdve a munkanélküliségtől, amely országunkban alacsonyabb lesz az európai átlaghoz képest, a költségvetési egyenlegtől egészen a bruttó államadósságig.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.27)

A román háztartások 2020-ban is az első helyen szerepeltek az Európai Unió szintjén

Az Eurostat adatai szerint a román háztartások 2020-ban is az első helyen szerepeltek az Európai Unióban, amelyek az összkiadásokból a legtöbbet élelmiszerekre és alkoholmentes italokra költöttek. Az elmúlt évben az Európai Unió tagállamaiban átlagban a fogyasztási kiadások 14,8 százalékát az élelmiszerek és alkoholmentes italok vitték el (2019-ben ez az arány még 13 százalék volt). Romániában volt a legnagyobb az élelmiszerek súlya a háztartások összkiadásán belül, a 2019-es 26 százalékról 2020-ban 26,4 százalékra nőtt. Ugyanakkor mindössze két olyan uniós tagállam van, amelyben az összkiadások kevesebb mint 10 százaléka ment élelmiszerekre: Luxemburg (9,5 százalék) és Írország (9,8 százalék). A lakásfenntartásra, háztartási energiára fordított kiadások arányát tekintve Románia jobban áll a tagországok többségénél. A tagállamok nagy részében ennek a tételnek van a legnagyobb súlya a fogyasztási kiadásokban. Arányaiban Szlovákiában, (30,7 százalék), Finnországban (30,5 százalék) és Dániában (28,9 százalék) költöttek erre a legtöbbet, illetve Litvániában (15,5 százalék), Máltán (16,8 százalék), Cipruson (18 százalék) és Romániában (18,8 százalék) a legkevesebbet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.27)

A kormány által idén elfogadott legfontosabb terv Románia Helyreállítási és Alkalmazkodási Terve volt

E terv révén az Európai Bizottság mintegy 30 milliárd euróba részesiti Romániát. A tervet Románia májusban nyújtotta be Brüsszelben és szeptemberben hagyta jóvá az Európai Bizottság. A világjárvány negativ hatással volt az egész Európai Unióra és emiatt az európai fórum létrehozta a Helyreállitási és Rezilienciaépítési Mechanizmust és a tagországokkal megvitatta a konkrét projektek megvalósitsához szükséges összegeket. A tárgyalások nyomán Románia 29,2 milliárd euróba részesül, és az általános cél az ország fejlesztése olyan alapvető programok végrehajtásával, amelyek jelentős reformok és beruházások révén támogatják a válsághelyzetekre való felkészülést, az alkalmazkodási képességet és a növekedési potenciált. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Bukarestben nemrég méltatta, hogy Románia Helyreállítási és Alkalmazkodási Terve védelmezi a hátrányos helyzetű embereket és célja az oktatás megreformálása. Florin Cîțu, aki szeptemberben még a román kormány élén állt, úgy vélte, hogy Románia terve az egyik legjobban finanszirozott terv az Európai Unióban. A Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv keretében Romániának jutó összeg első részét már országunk rendelkezésére bocsátották. A teljes összeget Romániának 2023 december 31-ig kell lehívnia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.27)

Romániában a koronavirus Omikron variánsa okozta 13 új fertőzéses esetet igazoltak

Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint az országban további 13 Omikron-variánssal fertőzött esetet igazoltak 14 és 89 év közötti személyeknél, akik közül heten nem vettek fél a koronavirus elleni oltást. Az elmúlt 24 órában mintegy 200 ezer tesztet végeztek és ebből 566 esetben volt pozitiv az eredmény. Egy nap alatt 24 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, közülük 20-an nem voltak beoltva a koronavirus ellen. Jelenleg 2 467 személyt kezelnek kórházban koronavirus fertőzéssel, mig 433 személyt az intenzív osztályon ápolnak és ezek közül hét gyermek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 27 decembrie)

Rozália Gănciulescu