2023. március 14.

Az Egyesült Államok külügyi tisztségviselőjével találkozott Nicolae Ciucă, miniszterelnök

A kormányfő ma hivatalában fogadta Dereck J. Hogant, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős irodájának helyettes államtitkár-helyettesét. A megveszéléseken szó esett a gazdasági és katonai együttműködésről, az ukrajnai háborúról és a két ország közötti vízummentességi programról. Ebben az összefüggésben az amerikai fél technikai támogatást javasolt Románia vízummentességi programba való felvételéhez. A két tisztviselő arról is beszélt, hogy jó lenne, ha minél több amerikai vállalat kapcsolódna be a romániai projektek fejlesztésébe. Megvitatták továbbá a régió biztonságának fenntartásának kérdéseit, tekintettel az ukrajnai orosz katonai agresszióra. Az amerikai tisztviselő azért tartózkodik Bukarestben, hogy részt vegyen a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai párbeszédről szóló találkozón. (Radio România Actualități)

Két romániai és törökországi építőipari vállalat nyújtott be ajánlatot a bușteni-i körgyűrű megépítésére

A Bușteniult elkerülő út kilenc kilométer hosszú, és több mint százmillió euróba kerül. A Comarnic körgyűrűre is két ajánlatot nyújtottak be, mindkettőt romániai cégek. Eközben Câineni és Bojca településeken újraindulnak a munkálatok az Olt völgye DN 7-es szakaszán. (Radio România Actualități)

A Bukaresti Műszaki Egyetem diákjai három arany- és három ezüstérmet nyertek az Észak-Macedóniai diákok nemzetközi matematikai olimpiáján

A versenyen huszonnégy rangos egyetem vett részt. A romániai diákokat Alexandru Negrescu, az Alkalmazott Tudományok Karának oktatója készítette fel. (Radio România Actualități)

Várhatóan június elején kerül a kormány elé az új erdészeti törvénykönyv ideiglenes formája

A dokumentumot a tudományos élet, az erdészeti szakemberek és a civil társadalom képviselőivel közösen dolgozták ki. A bejelentést Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter tette, aki egy jobban végrehajtható törvényt szorgalmazott. Tegnap Brassóban közvitára bocsátották az új erdészeti törvénykönyv téziseit, amelyek a Nemzeti Erdészeti Stratégiában meghatározott elveken alapulnak – számolt be a hallgatóknak a közszolgálati rádió tudósítója, Adrian Cârneciu. (Radio România Actualități)

Románia robotikai csapata, az „AutoVortex” első helyezést ért el az Indiában megrendezett nemzetközi robotikai versenyen

A román diákok egy gyors, kerekes robotot építettek egy rugalmas daruval, amely képes felvenni a földön lévő tárgyakat, és egy kosárlabdagyűrűhöz hasonló kosárba dobni őket. A hazai fiatalok a jelenlévő országok – India, Izrael, Kazahsztán és Oroszország – összes csapatát legyőzték. Alexandru Buzică, a közszolgálati rádió szerkesztője telefonon beszélt a csapat egyik tagjával, aki még az indiai Mumbaiban tartózkodik:

A nevem Muncelean Răzvan. Az „AutoVortex” csapat tagja vagyok, és én voltam az egyik versenyző.

Riporter: Milyen volt, hogyan értékeled a többi csapat teljesítményét? Ez az egyik legnagyobb verseny a világon?

Muncelean Răzvan: Igen, ez a nemzetközi bajnokság, amelyet idén India szervezett. A verseny szoros volt, két divízióra volt osztva. A mi divíziónkban az orosz csapatok estek el, akik nagyon felkészülten érkeztek, de nyolc mérkőzés után sikerült mindegyiket megnyernünk, és megszereztük az első helyet. Ezzel kvalifikáltuk magunkat a houstoni világbajnokságra, amelyet április 18-22. között rendeznek meg.

Szerkesztő: Nemrég Románia csapata egy robotikai versenyen megszerezte a valaha elért legtöbb pontot és ezzel megdöntötte a korábbi világrekordot. (Radio România Actualități)

Székely Ervin