Festivalul Internaţional George Enescu a ajuns la cea de-a 16-a zi

Festivalul Internaţional George Enescu, care se desfăşoară în capitală şi al cărui co-producător este Radio România, a ajuns la cea de-a 16-a zi. La Sala Palatului vor concerta astăzi Corul Radio, dirijat de Ciprian Ţuţu, şi Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Române, sub bagheta dirijorului britanic, Paul Daniel. Acesta a stat de vorbă, la repetiţii, cu reporterul nostru, Mihaela Helmis, despre opera care va fi interpretată diseară de Peter Grimes, de Benjamin Britten:

Paul Daniel: E o operă specială pentru ţara mea, dar și pentru repertoriul de operă, în general, şi a făcut o adevărată explozie când a apărut în anul 1945, atunci când toată lumea avea nevoie de o nouă energie și de o viață nouă într-o lume nouă. În Anglia a fost un moment incredibil pentru artă, pentru teatru, pentru scena muzicală, venind de la acest fantastic compozitor care e Benjamin Britten. Pentru mine are atâta energie pozitivă, e o operă incredibil de dramatică și Britten a fost inspirat într-un fel de Verdi, dar nu ca sonoritate, ci în liniile dramatice în care e construită opera.

Reporter: Cum lucraţi cu Orchestra Radio?

Paul Daniel: E o orchestra incredibilă și pentru că au cântat deja integral recviemul lui Britten. E o mare plăcere să lucrez cu orchestra și să fiu aici./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 septembrie