THE FINANCIAL TIMES: Ambasadorii UE o susțin pe Laura Kovesi a României pentru postul de procuror șef

Aprobarea deschide calea sprijinului formal pentru fosta șefă anticorupție de la București.

Ambasadorii UE au susținut-o pe Laura Kovesi a României pentru a conduce un nou parchet paneuropean, fapt considerat de susținătorii ei drept un pas mare în lupta contra infiltrării autoritare din mai multe state ale Europei Centrale și de Est.

Toți delegații celor 22 de state care au votat, cu excepția a cinci, au aprobat-o pe dna Kovesi printr-un vot orientativ de joi, deschizând calea aprobării ei formale în această înaltă funcție a UE, după ce guvernul de la București a destituit-o anul trecut de la conducerea națională a luptei anticorupție.

Candidatura ei se împotmolise anul acesta, când a câștigat susținerea Parlamentului European, însă mai multe țări din UE i s-au opus, inclusiv propria ei țară, preferând candidatul Franței. Parisul a renunțat în iulie și a acceptat să-i lase cale liberă dnei Kovesi, care are nevoie atât de aprobarea statelor membre cât și de cea a parlamentului nou ales.

Dna Kovesi și-a atras felicitări la ea în țară și în alte capitale europene pentru mandatul ei de cinci ani la conducerea direcției anticorupție a României, care a obținut condamnări împotriva unor miniștri, parlamentari și primari. Liviu Dragnea, șeful Partidului Social Democrat de la guvernare în momentul în care dna Kovesi a fost forțată să-și părăsească funcția, a fost trimis în mai după gratii pentru trei ani și jumătate, într-un dosar de corupție.

Articol de Michael Peel (Bruxelles)

https://www.ft.com/content/768a511e-dace-11e9-8f9b-77216ebe1f17

Traducere: Andrei Suba

THE FINANCIAL TIMES (Marea Britanie), 19 septembrie 2019