EMERGING EUROPE: România înregistrează o cădere drastică a creşterii

Creşterea economică a României a frânat până la 3% de la an la an în al treilea trimestru al lui 2019, comparativ cu 4% în 2018, aceeaşi perioadă, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS) al ţării.
Analiştii se aşteaptă ca tendinţa descendentă să persiste, din cauza creşterii slabe a zonei euro şi a efectelor în curs de disipare ale unei politici fiscale laxe.
„Comerţul cu amănuntul a prins o oarecare viteză în al treilea trimestru, beneficiind de pe urma veniturilor la dispoziţie mai mari şi a condiţiilor unei pieţe a muncii în contracţie”, a declarat Eugen Sinca, analist la Erste Group Research. „Serviciile pentru companii şi-au revenit, după un declin în trimestrul anterior. Producţia industrială, pe de altă parte, a ţinut pe loc creşterea economică, iar tendinţele externe potrivnice, variind de la Brexit la comerţul sino-american şi incertitudinile asociate lor, au continuat să preseze asupra unui sector producător deja slab. Agricultura rămâne o mare necunoscută şi va constitui probabil sursa unei surprize neplăcute.”
Noul guvern de centru-dreapta al României instalat pe 4 noiembrie a avertizat că starea finanţelor ţării este groaznică, rezultat al cheltuielilor peste puteri ale anteriorului guvern pe politici populiste precum mărirea apreciabilă a pensiilor şi creşterea salariilor în sectorul de stat.
Şi încasările la buget s-au situat sub aşteptări. Noul ministru de finanţe, Florin Cîţu, a declarat pe 12 noiembrie că anteriorul guvern a estimat încasările pe primele nouă luni ale anului la 249 miliarde de lei (52,26 miliarde euro), dar în realitate ele au fost de doar 228 miliarde lei, rezultând un deficit de aproximativ 21 miliarde lei (4,41 miliarde euro).
Erste Group îşi revizuieşte în prezent prognoza de creştere a PIB-ului pe 2019 (4,5% acum). Noua estimare e de aşteptat să se apropie de 4%.
Banca a avertizat de asemenea că creşterea de anul viitor – estimată acum la 3,8% – ar putea fi mai mică, în funcţie de măririle specifice de pensii şi salarii în sectorul public.
Banca centrală a României şi-a redus recent prognoza de inflaţie pentru sfârşitul lui 2019 la 3,8% (de la 4,2%), iar pentru 2020 estimează o rată anuală a inflaţiei de 3,1%.

EMERGING EUROPE (Marea Britanie) – 14 noiembrie 2019
Traducere: Andrei Suba