AGENCIA BRASIL: Lula vrea să extindă relațiile cu România în domeniile agriculturii și apărării

95 de ani de relații diplomatice între cele două țări

Președinții Luiz Inácio Lula da Silva și Klaus Iohannis au discutat marți (18) despre revitalizarea relațiilor bilaterale dintre Brazilia și România. Întâlnirea a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe din Brasilia.

Potrivit lui Lula, există potențial de extindere a fluxurilor comerciale și de investiții în diverse domenii, precum agricultura și articolele specifice domeniului apărării. În privința sectorului apărării s-a discutat despre cooperarea științifică și tehnologică, cu oportunități de afaceri între compania braziliană Embraer și companii din sectorul aerospațial românesc.

Președintele Lula a menționat și grupul parlamentar de prietenie dintre Brazilia și România, creat anul acesta, ca mecanism de articulare a agendelor de interes bilateral.

Totodată, președintele brazilian a îndemnat la încheierea acordului dintre Mercosur și Uniunea Europeană. Aprobat în 2019, după 20 de ani de negocieri, documentul trebuie ratificat de parlamentele tuturor țărilor celor două blocuri, pentru a intra în vigoare, proces care implică 31 de națiuni.

În 2022, fluxul comercial dintre Brazilia și România s-a ridicat la 746,9 milioane USD, o creștere de 18,1% față de 2021, cu un excedent al volumului comercial brazilian de 57,7 milioane USD.

În 2023 se împlinesc 95 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

https://agenciabrasil.ebc.com.br/es/politica/noticia/2023-04/lula-quiere-ampliar-las-relaciones-con-rumania-en-agricultura-y-defensa

Autor: Andreia Verdélio

Traducerea: Leonardo Vieira, editarea: Fernando Fraga

AGENCIA BRASIL (Brazilia) – 19 aprilie