Premierul britanic Boris Johnson a semnat acordul privind Brexitul

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană intră în linie dreaptă. Premierul britanic Boris Johnson a semnat ieri acordul privind Brexitul, după ce documentul fusese promulgat de Regina Elisabeta a II-a. Înţelegerea urmează să fie ratificată de Parlamentul European, pentru a intra oficial în vigoare pe 31 ianuarie.
Reporter: Sorin Moţatu – La Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnat împreună cu președintele Consiliului European acordul aprobat de Londra, fapt care permite ratificarea documentului în Parlamentul European, posibil în data de 29 ianuarie. Joia viitoare diplomaţii statelor membre ale Uniunii vor aproba în scris raportul, asigurând astfel retragerea ordonată a Marii Britanii din blocul comunitar, în data de 31 ianuarie, la miezul nopții. Separarea oficială este însoțită de o perioadă de tranziție, până la sfârșitul anului 2020. Regatul Unit va continua să aplice reglementările europene în această perioadă, fără a lua parte totuși la deciziile comunitare. Răgazul va permite de asemenea celor două părți să își negocieze viitoarea relație, în special un acord comercial.
Uniunea Europeană a numit ieri un primul ambasador în Regatul Unit, care își va prelua funcția de la 1 februarie, la o zi după Brexit. Este vorba despre re portughezul João Vale de Almeida, fost ambasador al Uniunii în Statele Unite. Regatul Unit se va retrage din blocul comunitar după 47 de ani de căsnicie, care se va încheia după mai mult de trei ani de negocieri dificile și dezbateri dure de partea britanică asupra modalităților divorțului./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 ianuarie