Pentru evreii din toată lumea a început sărbătoarea de Pesah

Pentru evreii din toată lumea aseară a început sărbătoarea de Pesah. În acest an, modul în care se desfășoară sărbătoarea este, însă, diferit. Pesah amintește de ieșirea din robia egipteană și, în mod tradițional, familiile evreilor se reunesc – părinți, bunici, nepoți -, dar anul acesta nu a fost posibil. Circulația între localități este oprită. La seara de Seder au luat parte doar membrii familiei care au domiciliul în respectiva locuință.
Corespondenţă de la Ierusalim – Reporter: Dragoș Ciocîrlan – Premierul Benjamin Netanyahu a transmis un mesaj special evreilor din lumea întreagă, cu ocazia sărbătorii de Pesah din acest an.
Benjamin Netanyahu: Vă rog să respectaţi instrucţiunile, dar, în acelaşi timp, să urmați destinul nostru comun, acest destin care a permis poporului evreu să depășească toate greutățile. Am făcut față atâtor amenințări, ne-am restabilit ţara, independența și am construit una din cele mai mari societăți – țara Israelului, care este casa voastră pentru totdeauna. Sărbătoriți Pesah-ul și amintiți-vă că inimile noastre sunt împreună.
Reporter: Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, dr. Aurel Vainer, s-a adresat, cu ocazia sărbătorii de Pesah, evreilor originari din România.
Dr. Aurel Vainer: Trebuie să ne înarmăm cu răbdare, cu înţelepciune, cu optimism că vom scăpa și de această pacoste, așa cum am scăpat de robia egipteană. Soluţia este să respectăm dispoziţiile autorităţilor care răspund şi de viața noastră, ca cetăţeni liberi ai României de astăzi. Cu mult curaj, cu optimism, cu încredere în bunul Dumnezeu, să sărbătorim Pesah-ul ca altădată. Hag Pesah Sameah!#HUN/lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 aprilie