MAE al Rusiei a comentat planurile României de a recunoaşte Rusia drept stat ostil

Intenția României de a include Rusia în lista amenințărilor naționale poate fi explicată printr-o dorință a acesteia de a consolida prezența Statelor Unite ale Americii și NATO în Marea Neagră, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Amintim că, anterior, Consiliul Suprem de Apărare al României, care este condus de preşedintele Klaus Iohannis, a aprobat proiectul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, în care la secţiunea „ameninţări” este menţionată şi Rusia. Tot în acelaşi proiect, care a fost deja aprobat de Consiliul Suprem de Apărare şi trimis spre adoptare Parlamentului, se afirmă că o astfel de situaţie ar putea afecta negativ securitatea României.
„Este evident, noua versiune a strategiei românești va fi folosită pentru consolidarea prezenței militare a SUA și NATO în Marea Neagră. Astfel, Bucureștiul, în loc să se afirme independent, aşa cum scriu ei, „ca furnizor de stabilitate, îşi aduce propria contribuţie la creșterea în continuare a tensiunilor și a neîncrederii în regiune” – a declarat Zaharova, în cadrul unui briefing susţinut joi.
Diplomatul rus a subliniat că, în opinia autorilor documentului, înrăutăţirea relaţiilor dintre Rusia şi NATO reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a României, a altor state UE, precum şi a Alianţei Nord-Atlantice în Marea Neagră.
„Desigur, important ar fi fost de menționat şi cine a contribuit la deteriorarea relaţiilor, pentru a nu da vina pe țara noastră, ci pe cei care au deteriorat indicatorii enunţaţi mai sus”, a subliniat ea.
Maria Zaharova a adăugat că includerea Rusiei printre sursele problemelor globale nu este ceva nou în politica țărilor occidentale.
„Faptul că Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului nu face decât să confirme, așa cum ni se pare, că politicienii români nu sunt capabili să gândească independent, că sunt dispuşi să discute schemele de confruntare ale altora în raport cu Rusia, chiar cu prețul propriilor interese, interese care, printre altele, țin de apartenența noastră comună la Marea Neagră” – a declarat diplomatul rus./ssirbu/ilapadat

(www.ria.ru – 11 iunie)