RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Comisii de anchetă parlamentară: „Operaţiunea sparanghelul” și alta pentru achizițiile făcute în pandemie

Parlamentul a aprobat, marţi, constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru „Operaţiunea sparanghelul”, care va investiga situaţia românilor plecați la muncă în Germania. O altă comisie parlamentară va fi înființată pentru modul în care Guvernul a gestionat starea de urgență și pentru achizițiile făcute în perioada pandemiei.
Constituirea comisiei de anchetă pentru „Operaţiunea sparanghelul” a fost aprobată de plenul reunit cu 223 voturi „pentru”, 74 „împotrivă” şi 40 de abţineri, potrivit Agerpres. Solicitarea de înfiinţare a comisiei de anchetă a fost semnată de liderii PSD, Pro România şi ALDE, Marcel Ciolacu, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu. Comisia are rolul de a verifica legalitatea deplasării celor aproximativ 2.000 de cetăţeni români, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localităţile lor de origine, unele aflate în carantină cu strictă supraveghere militară, la Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj Napoca, în condiţiile în care ordonanţa Militară nr. 2 indica foarte clar excepţiile de la interdicţia deplasării persoanelor fizice, identificarea persoanelor care au dat ordine dispozitivelor de control ale Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale ca aceste transporturi să nu fie oprite în trafic şi supuse controlului în noaptea dintre 8 şi 9 aprilie 2020.
Comisia îşi mai propune şi verificarea informaţiilor din spaţiul public potrivit cărora persoanele care au plecat la muncă nu au fost testate în prealabil de infectarea cu COVID-19, dar şi verificarea implicării în această operaţiune de încălcare a stării de urgenţă şi a ordonanţelor militare a preşedintelui, premierului, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Afacerilor Externe, ministrului Apărării Naţionale şi ministrului Muncii şi Protecţiei sociale. Comisia va întocmi în 30 de zile de la constituire un raport care va fi supus dezbaterii plenului Parlamentului.
Tot marți, plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat înfiinţarea unei comisii de anchetă privind achiziţiile şi gestionarea stării de urgenţă, cu 337 voturi „pentru” şi 3 abţineri.
Comisia are ca obiective „analiza fundamentării şi eficienţei măsurilor de informare, verificare şi monitorizare epidemiologică a cetăţenilor români care s-au întors în România din zonele de risc de la declanşarea epidemiei de coronavirus; verificarea modului în care s-au fundamentat şi elaborat ordonanţele militare pe perioada stării de urgenţă, precum şi a mijloacelor de informare care au stat la baza fundamentării şi elaborării acestora; verificarea achiziţiilor de materiale sanitare, medicamente şi alte produse folosite pentru limitarea răspândirii virusului, precum şi la diagnosticarea şi tratarea persoanelor susceptibil a fi infectate cu acesta”.
Alte obiective ale comisiei sunt analiza situaţiei epidemiologice în principalele focare de infecţie, determinarea cauzelor care au dus la apariţia acestor focare, precum şi analiza măsurilor care au fost luate pentru punerea acestora sub control; analiza măsurilor privind înregistrarea şi plata activităţilor de telemuncă, şomaj tehnic şi a acţiunilor vizând menţinerea locurilor de muncă; verificarea modului în care au fost alocate sume din bugetul de stat pentru asigurarea de materiale şi substanţe necesare limitării efectelor răspândirii şi respectiv tratării infectării cu COVID- 19, precum şi a asigurării alocărilor bugetare necesare susţinerii economiei.
Comisia va avea 21 de membri şi este împuternicită să facă audieri şi să ceară autorităţilor şi instituţiilor publice, oricăror structuri de specialitate ale statului, altor entităţi publice sau private, precum şi cetăţenilor să îi pună la dispoziţie date, informaţii şi materiale necesare şi utile pentru clarificarea obiectivelor sale.
Mirela Dădăcuş

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 30 iunie 2020 – https://www.rfi.ro/social-122560-comisii-de-ancheta-parlamentara-operatiunea-sparanghelul-si-alta-pentru-achizitiile/ abuzoian